Kasteeldomein Bloemendale

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Kasteel gebouwd in 1878 naar ontwerp van architect Louis Delacenserie, geïnspireerd op de Brugse baksteengotiek en de traditionele bak- en zandsteenstijl. Omgevend park in landschappelijke stijl met hoofdtoegang via de Wellingstraat, met neerhof, paardenstallen, koetshuis en recentere villa's waaronder een dokterspraktijk.

Stationsstraat 62, 70, Wellingstraat 34 (Beernem)

Is de omvattende vaststelling van

Neerhof, koetshuis en paardenstal van kasteel Bloemendale

Wellingstraat 34 (Beernem)
Hoeve met U-vormige opstelling volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen: twee parallelle vleugels gebouwd circa 1877 als schuur en stal deel uitmakend van het naastliggende woonhuis, later kasteel. In 1900 wordt tussen beide volumes een woonhuis gebouwd en de schuur en stal worden vanaf dan gebruikt als koetshuis. Paardenstal/koetshuis; volgens het kadaster gebouwd in 1938 als koetshuis.

Toegang tot het kasteel Bloemendale

Wellingstraat (Beernem)
Roodbakstenen pijlers op een achtzijdige sokkel overgaand in een vierkante schacht, natuurstenen bekroning met bolornament. Smeedijzeren hekwerk.

Villa met dokterspraktijk

Stationsstraat 62 (Beernem)
Villa met dokterspraktijk naar ontwerp van architect Arthur Degeyter, gebouwd in 1963 en ingeplant in het kasteelpark van het kasteel Bloemendaele.

Kasteel Bloemendale

Stationsstraat 70 (Beernem)