Gemeentehuis van Oedelem

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Tot 1973 in gebruik als herbergen. Volgens het kadaster wordt het onregelmatig volume in 1858 volledig gereconstrueerd, de achterliggende bijgebouwtjes blijven behouden. In 1877 wordt het linkergebouw afgebroken en wordt er een kleiner volume in het verlengde van het woonhuis/herberg opgetrokken. Linkervolume wordt opgesplitst in tweewoonst in 1888. In 1911 wordt het kleiner rechter volume aangebouwd. Aan de straatzijde eenvoudige verankerde bakstenen lijstgevels. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van bewaard schrijnwerk en luiken. Bij linker deel een geïntegreerde stal.

Herbergen

Beverhoutsveldstraat 38 (Beernem)
Voormalig gemeentehuis van Oedelem, tot 1973 in gebruik als herbergen, zogenaamd "Herberg Het vliegende paard" (links) en "Herberg Het zwart paard / C. D'Hollander" (rechts). Volgens het kadaster wordt het onregelmatig volume in 1858 volledig gereconstrueerd, de achterliggende bijgebouwtjes blijven behouden. In 1877 wordt het linkergebouw afgebroken en wordt er een kleiner volume in het verlengde van het woonhuis/herberg opgetrokken. Linkervolume wordt opgesplitst in tweewoonst in 1888. In 1911 wordt het kleiner rechter volume aangebouwd. Aan de straatzijde eenvoudige verankerde bakstenen lijstgevels. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van bewaard schrijnwerk en luiken. Bij linker deel een geïntegreerde stal.

Herberg Het Vliegende Paard