Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Huis Govaert

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
167992
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/167992

Besluiten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 26-04-2024  ID: 15115

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Reeds op de kaart van Ferraris van 1770-1778 staat een gelijkaardig volume weergegeven op de hoek met de Sijselestraat. Imposant herenhuis bestaande uit een hoofdvolume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, geflankeerd door een lager volume van één travee en een volume van twee traveeën telkens onder pannen zadeldak. Bijhorende tuin waar de sporen van de vroegere kleiwinning werden geïntegreerd in het concept van de tuin- of parkarchitectuur.

Waarden

architecturale waarde

-

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Huis Govaert

Govaertstraat, J. Creytensstraat 2, Sijselestraat 1, 1A (Beernem)
Imposant herenhuis bestaande uit een hoofdvolume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, geflankeerd door een lager volume van één travee en een volume van twee traveeën telkens onder pannen zadeldak. De gebouwen kwamen fasegewijs tot stand met uitbreidingen in tweede helft 19de eeuw en eerste helft 20ste eeuw. De tuin, aan de J. Creytensstraat afgesloten met een sierlijk gietijzeren hekwerk, was voorzien van een lange inrit vanaf de Govaertstraat, afgesloten met een toegangshek tussen roodbakstenen pijlers met arduinen gelede topbekroning; in dezelfde as een tweede toegang aan de Sijselestraat.

Andere relaties

Heeft als voorganger

Huis Govaert

J. Creytensstraat 2 (Beernem)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis Govaert [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/167992 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Beernem

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.