Teksten van Burgerhuis De Schilt

Burgerhuis De Schilt_versie2_20160325 ()

Het burgerhuis De Schilt te Diest, is beschermd als monument.

Woning De Schilt versie 1 10062013 ()

Burgerhuis met oudere kern en een eind 18de eeuw te dateren classicistische lijstgevel met parement in zandhoudende kalksteen. Het betreft een tweeënhalflagig en drie traveeën tellend breedhuis onder een leien schilddak.

Op de plaats waar vroeger de wekelijkse Haspengouwse botermarkt plaatsvond, vlakbij de huidige Sint-Jan-Berchmansstraat en tegenover de voormalige afspanning De Haan, ligt het pand De Schilt, Grote Markt 17. Volgens de registers werd het pand in de 17de eeuw bewoond door een zekere Engelbrecht Quints, handelaar in stoffen. Een gravure van F. Ertinger uit 1681 toont het toenmalige uitzicht van het huis: een drielagig en drie traveeën tellend diephuis met houten gevel en in- en uitgezwenkte geveltop. Vermoedelijk werd de houten gevel aan het einde van de 18de eeuw vervangen door het huidige kalkstenen parement waardoor ook de dakvorm (van diephuis naar breedhuis) aangepast moest worden. Een oude postkaart toont aan dat in De Schilt op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw manden verkocht werden. Opmerkelijk is dat De Schilt gedurende heel zijn geschiedenis blijkbaar als handelspand gebruikt werd.

De Schilt, gelegen naast het monument De Gulden Bomen en De Korenbloemen, is een breedhuis met een classicistische lijstgevel waarachter een oudere kern schuilt. Het pand werd opgevat als een dubbelhuis met drie traveeën en twee en halve bouwlaag onder een kunstleien schilddak. De symmetrie van de gevel en de ritmering van de traveeën ging gedeeltelijk verloren door de recente winkelpui. De oorspronkelijke geprofileerde kroonlijst boven de centrale deur is echter nog zichtbaar. Een cordonband scheidt de verschillende verdiepingen. De symmetrische opbouw van de gevel wordt sterk bepaald door de naar boven toe verjongende rechthoekige vensters in een ietwat uitstekende vlakke omlijsting en voorzien van ramen met een roedenverdeling naar oorspronkelijk model. Sterk vooruitspringende geprofileerde onderdorpels op klossen accentueren, samen met de cordonlijsten en het klassiek hoofdgestel, de horizontale geleding van de gevel. Een uitkragende en geprofileerde houten bakgoot markeert de overgang van het gevelvlak naar het dak.

Bibliografie

• FERRARIS J. 1775: Carte Chorographique des Pays-Bes Autrichiennes.
  • VONCKEN J.G. 1822: Primitieve kadasterkaart, Gemeente van Diest, s.l.
  • POPP P.C. 1857: Atlas Cadastral de Belgique. Province de Brabant. Arrondissement de Louvain. Plan Parcellaire de la ville de Diest, avec les mutations, Brugge.
  • BRANS M. 1994: Diest. Stille getuigen, s.l.
  • LEMAIRE R. e.a. 1971: Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, 1, Provincie Brabant, arrondissement Leuven, Luik, p.56-99.
  • VAN DER EYCKEN M. 1994: Steden in beeld. Diest, s.l.
  • VAN DER EYCKEN M. 1980: Diest vroeger en nu, Tielt.