Hoeve Edingensesteenweg_versie 1_20131127 ()

Hoeve bestaande uit boerenburgerwoning met langsschuur uit het einde van de 18de eeuw.

Historiek

De hoeve dateert uit het einde van de 18de eeuw. Op de Ferraris-kaart (1771-1777) is hier echter nog geen bouwwerk terug te vinden, waaruit we kunnen concluderen dat de hoeve pas na 1777 werd gebouwd.

Beschrijving

De hoeve is een twee verdiepingen hoog bakstenen gebouw afgedekt met een zadeldak, omvat een boerenburgerhuis van zeven traveeën, geflankeerd door twee identieke inrijpoorten, en een knechtenhuis van twee traveeën. De gevel is afgewerkt met een plint, steigergaten en een kroonlijst van arduin en is geritmeerd door beluikte rechthoekige vensters in arduinen omlijstingen onder een bakstenen ontlastingsboog. Het muurvlak onder de vensters van de begane grond en het muurvlak tussen de vensters van de begane grond en de eerste verdieping zijn voorzien van een spiegel uit arduin. De inkomdeur met twee vleugels heeft een rechthoekige deuromlijsting van arduin met smalle druiplijst en is toegankelijk via een trap met bordes. De rondboogpoorten hebben eveneens een omlijsting in arduin met een kruismotief in nauwelijks verheven reliëf op de imposten en op de sluitsteen.

De achtergevel, met gelijkaardige vensters, is gemarkeerd door een rij van klosjes op de deurlatei en op de boven- en onderdorpel van het venster erboven.

Het achtergelegen geplaveid erf is afgezet met recentere aanhorigheden, op de haakse langsschuur na. Deze heeft een arduinen schuurpoort naar het model van de inrijpoorten naar het erf. Tegen huis en schuur leunen kleine bijgebouwtjes aan.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000606, Hoeve, beschermingsdossier (C. De Maegd 1980), doos 21.73 map 2501.
  • FERRARIS, 1771-1777

Auteurs:  Foubert, Annemie

Hoeve ()

De bescherming als monument betreft de hoeve bestaande uit boerenburgerwoning met langsschuur uit het einde van de 18de eeuw.

In het beschermingsdossier wordt de artistieke en historische waarde van de hoeve als volgt gemotiveerd: Als een fraai complex van een boerenburgerhuis met langsschuur uit de 18de eeuw.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000606, Hoeve (De Maegd C., 1980).