Kasteeldomein Hernieuwenburg

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Kasteelsite met een geschiedenis die minstens opklimt tot de 14de eeuw. Het huidige neoclassicistische kasteel dateert vermoedelijk van eind 18de eeuw, weliswaar met latere aanpassingen. Van de oorspronkelijke omwalling blijft vandaag nog de U-vormige gracht over. Het kasteeldomein is toegankelijk via de Kasteeldreef, die de verbinding vormt met de oude dorpskern van Wielsbeke. Aan het begin van de dreef staan enkele kettingpalen. Tussen de dreef en het kasteel ligt nog een Onze-Lieve-Vrouwekapelletje. Het kasteelpark, dat zich begin 20ste eeuw uitstrekte tot de Rijksweg en zo het neerhof en de conciërgewoning in het domein integreerde, is door verkaveling en publieke functies gefragmenteerd.

volkskundige waarde

Kasteeldreef, Rijksweg 234, 312-314 (Wielsbeke)

Is de omvattende vaststelling van

Afsluitingspalen

Kasteeldreef (Wielsbeke)
Zes afsluitingspalen, geplaatst langs de aanzet van de voormalige toegangsdreef tot het kasteel "Ten Broucken" (zie Rijksweg nummer 314), als indicatie van eigendomsafbakening.

Herdenkingsbeeld ter ere van priester-dichter Juliaan Claerhout

Rijksweg (Wielsbeke)
Herdenkingsbeeld ter ere van priester-dichter Juliaan Claerhout (°Wielsbeke 1859 - †Kaster 1929). Geplaatst tegen de gevel bij de ingang van het ontmoetingscentrum. Opgericht in 1979, ingehuldigd in 1980.

Neerhof en kasteelhoeve kasteel Ten Broucke

Rijksweg 312 (Wielsbeke)
Voormalig neerhof en kasteelboerderij van het kasteel "Ten Broucke". Deels gekasseid erf, gelegen ten zuiden van het kasteel, toegankelijk via de Rijksweg. Voor een kort stuk aan de noordzijde voorzien van een witgekalkte bakstenen muur langsheen de gekasseide dreeftoegang tot het kasteel, met ingewerkt toilet onder lessenaarsdak. Eertijds met aangebouwde serre.

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Onze-Lieve-Vrouwekapel, gelegen in een plantsoen met klimop aan de oostelijke rand van het grasperk voor het kasteel "Ten Broucke" / "Hernieuwenburg". Opgericht in 1947 als herinnering aan de vele Lourdestochten door de plaatselijke K.S.A., waarvan het provinciaal hoofdkwartier van 1935 tot 1965 in het kasteel huisde.

Portiers- of conciërgewoning van het kasteel Ten Broucke

Rijksweg 234 (Wielsbeke)
Voormalige portiers- of conciërgewoning van het kasteel "Ten Broucke", gelegen op een lichte verhoging bij het begin van de centrale dreef tot het kasteel. Volgens kadaster gebouwd in 1901, op de rand van het kasteeldomein van baron Maurice van der Bruggen. Vrijstaande woning van één bouwlaag in donkerrode baksteenbouw op L-vormig grondplan, onder haakse zadeldaken in mechanische pannen.