Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Volgens kadaster in 1876 gebouwd, mogelijk ter vervanging van een oudere kapel die op de kaart van P. Vander Maelen (1850) weergegeven wordt. Bouwheer is de Meulebeekse molenaar Leonard Loncke, tevens eigenaar van de "Plaatsmolen", de Herentmolen en "Ginste Stampkot", een oliewindmolen in het gehucht de Ginste (Oostrozebeke). Op 16 oktober 1918 wordt de kapel tijdens een Duitse granaataanval beschadigd, later hersteld. Ruime neogotische kapel met driezijdige koorafsluiting. Verankerde rode baksteenbouw onder zadel- en schilddak (nok loodrecht op straat; zwarte en rode Vlaamse pannen) met omlopende, gecementeerde en geschilderde plint. IJzeren nokkruis.

Oostrozebekestraat (Meulebeke)