Teksten van Herenhuis Morillon: toren, gevels zijvleugels en poort

Herenhuis Guy Morillon: toren, gevels zijvleugels en poort versie 1 - 28.11.2013 ()

Het herenhuis Morillon werd vernoemd naar zijn voormalige bewoner Guy Morillon, de secretaris van Karel V. Het complex wordt heden gevormd door aaneengeschakelde gebouwenvleugels langsheen de Predikheren- en de Onze-Lieve-Vrouwstraat, waarachter een ruime, ommuurde stadstuin ligt.

Het complex bestaat uit de voormalige woning Morillon, een volgens A. Meulemans 1538 gedateerde patriciërswoning in bak- en zandsteenstijl met een getrapte klokkentoren op vierkant grondplan. Daarop sluit een volume aan, in kern minstens tot de 17de eeuw opklimmend, dat gevormd wordt door een haaks op de Predikherenstraat gebouwde vleugel met een korfboogvormige poort over de straat. Haaks daarop is een vleugel met bepleisterde lijstgevels ingeplant die het geknikte tracé van de Predikheren- en de Onze-Lieve-Vrouwstraat volgt en uitloopt op de bepleisterde tuinmuur. Het geheel kwam op het einde van de 18de eeuw in het bezit van de zusters augustinessen die de zieken van het Sint-Elisabethgasthuis verzorgden. Hoewel het stadsarchief slechts één 19de-eeuws dossier bewaart - meer bepaald voor de herstelling van het metselwerk aan de binnenkoer van de materniteit in 1884 -, moeten in de loop van de 19de eeuw meerdere herstellings- en verfraaiingswerken zijn uitgevoerd. Het geheel werd in 1966 grondig verbouwd door de A. Van Grunderbeek en R. Verheyden, waarbij vensters en deuren gedicht werden, nieuwe vensteropeningen gemaakt werden, nieuwe kruisen, ontlastingsbogen en (negblok)omlijstingen aan de bestaande vensters werden toegevoegd, de dispositie van de ruimtes op de gelijkvloerse verdieping volledig gewijzigd werd, bestaande houten vloeren vervangen werden door vloerplaten in beton, en het spant gedeeltelijk werd afgebroken.

Bibliografie

Waarden

De toren, de gevels der twee zijvleugels en de poort van het 'Herenhuis van Guy Morillon' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde.

historische, in casu oudheidkundige waarde.

historische, in casu geschiedkundige waarde.

Auteurs:  Daemen, Caroline

Herenhuis Morillon: toren, gevels zijvleugels en poort ()

De toren, de gevels van de twee zijvleugels en de poort van het Herenhuis Morillon te Leuven zijn beschermd als monument.