Pastorie Heilige Maria Magdalenaparochie met poortgebouw

Beschermd monument van 07-04-1995 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Landen
Deelgemeente Neerlanden
Straat Abdijstraat
Locatie Abdijstraat 40 (Landen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24059/155.1
  • OB001779

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Pastorie Heilige Maria Magdalenaparochie

Abdijstraat 40, Landen (Vlaams-Brabant)

Typologisch waardevolle voormalige augustijnenpastorie bestaande uit een poort- en wagenhuis en een woonhuis in de vorm van een dubbelhuis in bak- en hardsteen, in kern daterend van 1614.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de pastorie van de Heilige Maria Magdalenaparochie met inbegrip van het poortgebouw en de ommuring.

Waarden

De pastorie met inbegrip van het poorthuis en de bakstenen ommuring is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: typologisch waardevolle voormalige Augustijnenpastorie bestaande uit een poort- en wagenhuis en een woonhuis in de vorm van een dubbelhuis in bak- en hardsteen, in kern daterend van 1614 (conform kruisvensters) in 1696 in classicistische geest verbouwd wat tot uiting komt in een symmetrisch uitgewerkte voorgevel met risalietvormig accent op de ingangstravee. Het interieur bevat elementen van een midden 18de-eeuwse herinrichting, waaronder een met régencemotieven versierde schouw.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.