Beschermd cultuurhistorisch landschap

Domein Hofstade: noordelijk gedeelte Rijksdomein en Molenheide

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Rijksdomein en Molenheide: noordelijk deel

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft de met water gevulde zandgroeven van het Rijksdomein (het latere Blosodomein), uitgegraven tussen 1902 en 1914.
Dit gebied werd tijdens het interbellum omgevormd tot een domein bestemd voor recreatie en sportbeoefening.
Kenmerkend voor dit deel van het domein zijn de door bos omgeven vijvers en enkele heidepercelen.

Waarden

Het noordelijk gedeelte van het Rijksdomein en de Molenheide is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Bomenrij van tamme kastanje in het domein Hofstade

Molenheide (Zemst)
In de bosrand langs de Molenheidestraat staat een bomenrij van opgaande tamme kastanjes. De bomen zijn beeldbepalend en hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter.

Knoteikenrijen in het Domein Hofstade

Molenheide (Zemst)
Knotbomenrijen van zomereik aangeplant bij de perceelsgrenzen op het Prinsenveld. De knoteiken zijn met plantafstanden van 5 à 6 meter geplant en hebben knothoogtes van 2,5 tot 5 meter hoog. De knotbomen werden periodiek geknot voor het aanmaken van gerief- en brandhout.

Domein Hofstade

Tervuursesteenweg (Zemst)
Domein voor recreatie en sportbeoefening, dat aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, na een kort 'populistisch' pretparkintermezzo, het licht zag, werd ontworpen door modernistisch georiënteerde architecten en stedenbouwkundigen, maar in de aanleg en de stoffering van het landschap zijn nog andere stijlinvloeden merkbaar, bijvoorbeeld 'Nouveau Jardin pittoresque'.