Gesloten hoeve versie 1 - 29/11/2013 ()

Het betreft een gesloten hoeve uit circa 1800 met woning, stallen en schuur rond een vierkante koer, langs de straatzijde afgesloten door een poortgebouw.

Het complex dateert uit de 18de en 19de eeuw en vormt een interessant en homogeen ensemble waarvan de verschillende gebouwen zijn opgetrokken in een zeer zakelijke stijl. De bakstenen muren worden enkel verlevendigd door de zware kalkstenen omlijstingen van de vensters, deuren en poorten.

Het poortgebouw, waarvan het centrale deel nog uit de 18de eeuw dagtekent, vertoont dezelfde karakteristieken en bestaat essentieel uit een grote zware kalkstenen boog tussen lagere blinde muren. Boven de toegang is het poortgebouw afgedekt met een mansardedak. Het twee verdiepingen hoog boerenhuis (nok loodrecht op straat) is voorzien van rechthoekige deur- en vensteropeningen met vlakke omlijstingen van arduin. De aanhorigheden, stallen en schuur dateren uit dezelfde periode.

Opmerkelijk is de aanwezigheid van een huisaltaar in een noordelijke kamer op de eerste verdieping van het woongebouw. Het altaar bevindt zich in een muurkast achter gesloten deuren.

Volgens de eigenaar ten tijde van de bescherming bevindt zich het jaartal 1858 als inscriptie boven de inrijpoort van de schuur, deze informatie is niet bevestigd.

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000457, hoeve Walho, Provinciale Commissie voor Monumenten en Landschappen – Onderzoek betreffende eventuele rangschikking van de ingang van een oude hoeve te Walshoutem, 20/12/1965.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000457, hoeve Walho, Brochure ter gelegenheid van het Hoeveweekend door Albert Coppejans (eigenaar), september 2004.
  • GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOV J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.

Auteurs:  Van der Veken, Bert

Gesloten hoeve ()

De bescherming als monument betreft de gesloten hoeve, uit circa 1800 met woning, stallen en schuur rond een vierkante koer, langs de straatzijde afgesloten door een poortgebouw. De omgeving van de hoeve, begrensd door de Walhostraat en de Wezerenstraat is als landschap beschermd.