Beschermd monument

Afspanning Den Haan

Beschermd monument van 04-12-2003 tot heden

ID: 171   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/171

Besluiten

Geografisch pakket Diest
definitieve beschermingsbesluiten: 04-12-2003  ID: 4131

Beschrijving

De voormalige afspanning Den Haan te Diest, is beschermd als monument.Waarden

De voormalige afspanning Den Haan is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Merkwaardig U-vormig complex, gelegen op de hoek van de Grote Markt en de Sint-Jan-Berchmansstraat, bestaande uit een minstens tot de 17de eeuw opklimmend diephuis met poortgebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl, een 18de-eeuwse classicistisch geĆÆnspireerde uitbreiding en een semi-industriĆ«le 19de-eeuwse dienstvleugel aan de binnenkoer. Het in de 19de eeuw aangepast drielagig diephuis met tweelagig poorthuis wordt gekenmerkt door de hoge afgeschuinde natuurstenen plint, de doorlopende hoekkettingen en de drukke ritmering van de speklagen. Opmerkelijk is de laatgotische hoeknis met Madonna. Karakteristiek voor de 18de-eeuwse uitbreiding zijn de ijzerzandstenen plint en vensteromlijstingen evenals de oorspronkelijk bepleisterde baksteenomlijsting van verdiepingvensters en ovaalronde oculi.

historische waarde

Als voormalige afspanning en factorij en als getuige van de oorspronkelijke bebouwing, vormt dit omvangrijke complex, mede door zijn hoeksituatie een dominant en beeldbepalend element op de Grote Markt.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Afspanning Den Haan

Grote Markt 19-20, Sint-Jan Berchmansstraat 1 (Diest)
Groot langshuis uit de 16de-17de eeuw, oorspronkelijk twee verdiepingen hoog, behorend tot de traditionele bak- en zandsteenstijl.