Villa Hertarust

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Voormalige woning, met regionalistische inslag, van professor-geneesheer Karel Nelis (1875-1935) en Augusta Maertens. Ontworpen door architect Joseph Viérin (Brugge) en gebouwd in 1912. Oorspronkelijk een rijker uitzicht met pseudovakwerk, open portiek tegen de voorgevel en oplopende erker tegen de rechterzijgevel (zie oude foto). Door het verdwijnen of verbouwen van die elementen heeft het huis de cottage-allure grotendeels verloren. Baksteenbouw bestaande uit meerdere vleugels onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen).

Villa Hertarust

Prof. Nelisstraat 10 (Zedelgem)