Kasteeldomein Baesveld

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Kasteeldomein met kasteel, hoeve, park met bijhorende oranjerie, fruitmuren. Domein met hoofdtoegang vanaf de Ruddervoordsestraat via een beukendreef die recht op het kasteel uitgeeft en via een dreef vanaf de Zeedijkweg, afgesloten door octagonale hekpijlers met begeleidende pijlerkapel. Park in een landschappelijke stijl met open graspartijen, vijver en padenstructuur, parkbos, solitaire bomen en bomengroepen. In het westelijke deel van de moestuin ingeplante "villa M". Kasteel opgericht door de familie van Outryve de Merckem aan het einde van de 18de eeuw. Tussen 1850 en 1852 wordt het bestaande huis verbouwd tot een kasteel. Vervolgens uitbreiding kasteel in 1867, tevens wordt de oranjerie met ommuurde moestuin opgetrokken. De kapel wordt voor het eerst vermeld in 1873. Nog eens uitbreiding in 1879, de noordwestelijke hoektoren wordt tegen het kasteel aangebouwd in 1894. Kasteel in een middeleeuwse stijl met gekanteelde muren, trapgevels en arkeltorentjes.

Baesveld 2-4, Merkemveldweg 26-28 (Zedelgem)

Is de omvattende vaststelling van

Hekpijlers bij Merkemveld

Zeedijkweg (Zedelgem)
Bakstenen hekpijlers aan de rand van het domein "Merkemveld" oorspronkelijk horend bij het kasteel "Baesveld". Relict van de vroegere toegang naar het kasteel. Roodbakstenen octogonale pijlers onder geprofileerde dekplaat in blauwe hardsteen en aan de basis geschoord door sierlijke, volutenvormige, smeedijzeren ankers.

Oranjerie

Merkemveldweg 28 (Zedelgem)
Voormalige oranjerie met ten noorden een nieuw aangelegde tuin op de vroegere moestuinen van het kasteel zogenaamd "Baesveld". Heden gerenoveerd en in gebruik als woning, achterin gelegen en toegankelijk via een beukendreef. Hoger opgaand gedeelte met lagere vleugel in bruine baksteen van circa 1867 met flankerende serres aan oost- en westzijde. Aan de noordzijde met twee traveeën uitgebreid circa 1907. Hoger gedeelte onder schilddak (gesmoorde, Vlaamse pannen) met bekronende dakruiter en aan west- en oostzijde geleed door gevelhoge traveenissen met op de verdieping telkens twee rondboogvensters.

Pijlerkapel Onze-Lieve-Vrouw

Aan de rand van het domein "Merkemveld" (zie Merkemveldweg) oorspronkelijk horend bij het kasteel "Baesveld". Staande naast de voormalige kasteeltoegang met bakstenen hekkenpijlers. Van 1919, in 2004 gerestaureerd. Witbeschilderde bakstenen pijler op een vierkante sokkel en kapelnis op verbrede onderbouw, zadeldakje in baksteen rustend op zandstenen kraagstenen. Beglaasde rondboognis met beeld van Maria.

Villa M

Merkemveldweg 26 (Zedelgem)
Opgetrokken in 1992 naar een ontwerp van architect Stéphane Beel (Gent). Achterin gelegen en toegankelijk via een beukendreef die het perceel aan westzijde afbakent. Ingeplant in de voormalige moestuin van het kasteel "Baesveld" waarvan het oostelijk deel nu hoort bij de voormalige oranjerie van het kasteel. Langgerekt, balkvormig volume parallel aan de oude tuinmuur gebouwd. Het volume is een weinig verhoogd, steunend op een naar binnen liggende sokkel en geeft daardoor een zwevend effect. Opgedeeld in gesloten en open delen wat doorheen de ruimte een afwisseling geeft van binnen en buiten met als gevolg een contrast tussen beslotenheid en openheid