Domein Vijverskasteel

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Kasteeldomein met laatclassicistisch landhuis van 1848, mogelijk met oudere kern (late 18 eeuw). Park ontstaan in het begin van de 19de eeuw en heraangelegd in landschappelijke stijl vanaf circa 1848 met gazons, padennetwerk, solitaire bomen, bomengroepen en een parkbos. In de grote vijver ligt een eiland met een kunstmatige grot en aanmeerplaats, bereikbaar via een houten tuinbrug. In het park staat een klein kapelletje en enkele sokkels voor beelden. Het kasteel heeft rechthoekige plattegrond en drie bouwlagen, verhoogde begane grond boven een kelderverdieping en onder schilddak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde gevels met rechthoekige muuropeningen. Ten westen ligt het vroegere washuis, ten oosten een grote ovalen ommuurde moestuin waarvan de ingang door bakstenen pijlers bekroond met siervazen geflankeerd wordt. Rond bakstenen kippenhok binnen ommuurde kippenren met poel. De monumentale stalling werd omgebouwd tot woning.

Heidelbergstraat 29, 29A, Zeedijkweg 11 (Zedelgem)

Is de omvattende vaststelling van

Pachtwoning bij Vijverskasteel

Zeedijkweg 11 (Zedelgem)
Oorspronkelijk een stalling volgens kadastergegevens gebouwd circa 1864 en circa 1931 gedeeltelijk omgebouwd tot woning. Laag huis in bruine, verankerde en gedeeltelijk witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Dwars op de straat georiƫnteerd.