Beschermd cultuurhistorisch landschap

Hoeve Rood Kloosterken: omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Hoeve met omgeving

Beschrijving

De onmiddellijke omgeving van de hoeve, genaamd het Rood Kloosterken, te Dworp (Beersel) is beschermd als landschap.

De onmiddellijke omgeving van de hoeve is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Hoeve Het Rood Kloosterken

Wortelenberg 8 (Beersel)
Langgestrekt hoevetje in vakwerkbouw met lemen vullingen, bakstenen voeting en een zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw. Goed bewaarde constructie in stijl- en regelwerk.

Meigemheide, Gasthuisbos en Begijnenbos

Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen, Lot (Beersel), Linkebeek (Linkebeek)
Het omschreven gebied ligt ten oosten van Halle, op het grondgebied van de fusiegemeente Beersel, met de deelgemeenten Alsemberg, Dworp en Beersel. Het is een zone met enorme variaties: drassige gebieden, valleigebieden, boomgaarden, brongebieden, holle wegen, kleine landschapselementen en taluds. Het landschap is gefragmenteerd door de perceelsrandbegroeiing langsheen de akkers en weiden, boomgaarden en percelen bos. Het gehele gebied bestaat uit een sterk versneden plateau dat naast de talrijke beboste arealen heel wat gecompartimenteerde landbouwgebieden heeft. Ook zijn er plaatsen met weidse zichten op o.m. de Zenne.