Teksten van Hoeve Rood Kloosterken: omgeving

Hoeve Rood Kloosterken: omgeving_versie 2_14.03.2016 ()

De onmiddellijke omgeving van de hoeve, genaamd het Rood Kloosterken, te Dworp (Beersel) is beschermd als landschap.

Hoeve Rood Kloosterken: omgeving tekst d.d. 02/12/2013 ()

De omgeving van de hoeve Rood Kloosterken wordt gevormd door een lemen hoeve in vakwerk dat behoort tot het type van de Brabantse langgevel.

Historiek

De hoeve is gelegen te midden van een historisch landschap. De bewoningsgeschiedenis van de streek gaat terug tot de prehistorie: enkele losse vondsten wijzen op een bewoning in het neolithicum, waarschijnlijk op één van de omringende hoogten. Er zijn tevens aanwijzingen dat de huidige dorpskern reeds in de Romeins tijd bewoond was.

Het Rood Kloosterken was oorspronkelijk eigendom van het Brusselse Sint-Jansgasthuis en was als dusdanig één van de talrijke kerkelijke bezittingen in Dworp. De oudste vermelding van de hoeve dateert uit 1588.

De oorsprong van de naam is onduidelijk. Er is een mogelijkheid dat de hoeve een tijdlang werd bewoond door de nonnen van het Sint-Jansgasthuis, zonder dat hiervoor echter bewijzen kunnen geleverd worden. Een tweede optie is de relatie met het nabijgelegen Kloosterveld, een landerij, voor het eerst vermeld in 1613. De vroegste afbeelding van de hoeve komt voor op de Chaerte figurative van de Goederen geleghen onder de prochie van Dworpe, opgemaakt in 1713. De hoeve is er afgebeeld als een langwerpig gebouw onder zadeldak. Op de Ph. Vander Maelen-kaart uit 1846 blijkt dat het gebouw toen 40 meter lang was en 8 meter breed. Het huidige gebouw is 22 meter lang en 8,5 meter breed.

Het oude Dworp vertoont een verspreid nederzettingspatroon: de kern en oudste agglomeratie is de huidige dorpskern, terwijl meer afgezonderde hoeven in de loop der tijd groeipolen werden van secundaire agglomeraties. Tot deze gehuchten behoorden vooral kleinere hoeven, gewoonlijk van het Brabantse langgeveltype. De hoeve Rood Kloosterken behoort tot een van deze gehuchten.

Beschrijvijng

De hoeve Rood Kloosterken is gelegen in het gehucht Kitsem. De omgeving werd beschermd om het zicht op de hoeve te vrijwaren.

Bibliografie

• VAN EENHOOGE D. 1984: Het Rood Kloosterken - een archeologisch vooronderzoek, M&L Monumenten en Landschappen 3.5, 30-39.

De onmiddellijke omgeving van de hoeve is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Auteurs:  Mortier, Sophie