Domein Kasteel Rosendahl

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

19de-eeuwse site met kasteel en vijf bijgebouwen, waaronder een koetsierswoning en paardenstal omgeven door oude gekandelaarde linden, een oranjerie of wintertuin en hondenkennel. Volledig omgracht domein ontsloten via een toegangsdreef en brug. Toegang geflankeerd door gietijzeren pijlers. Park aangelegd in de 19de eeuw en vermoedelijk tijdens het interbellum aangepast en noordwaarts uitgebreid met een parkbos. Park met centrale vijver en houten tuinpaviljoen, padennetwerk, gazons, bomengroepen en parkbos. Verschillende merkwaardige parkbomen. Bewaarde serres en moestuinmuur, restant van boomgaard. Tevens vervallen restant van voormalig paviljoen ten noorden, mogelijk met ijskelder.

Moerdijkstraat 171 (Ichtegem)

Is de omvattende vaststelling van

Kapel bij kasteel Rozendahl

Moerdijkstraat (Ichtegem)
Gebouwd in 1964 zie jaarsteen met wapenschild. De kapel is gelegen op het kruispunt van twee dreven, toegankelijk via brug over de gracht.