College van Savoye: barokke toegangspoort

Gemeente Leuven
Straat Savoyestraat
Locatie Savoyestraat 6 (Leuven)

College van Savoye en huis Vander Kelen-Mertens

Savoyestraat 6, Leuven (Vlaams-Brabant)

Voormalig woonhuis van burgemeester Leopold Vander Kelen, met resten van de westelijke vleugel van het voormalige Savoyecollege. Daarnaast rest van de vroegere collegegebouwen enkel nog de barokke poort.

Museumsite Leuven

Leopold Vanderkelenstraat 28, Leopold Vanderkelenstraat 30, Savoyestraat 10, Savoyestraat 6, Savoyestraat 8 (Leuven)

Het in 2009 geopende museum M, een ontwerp van architect Stéphane Beel, verenigt het voormalige Sint-Ivocollege, de portiek van de Vicus Artium en het huis Vander Kelen-Mertens, waarin resten van het voormalige college van Savoye zijn opgenomen.

Beschrijving

De barokke toegangspoort van het voormalige college van Savoye te Leuven, is beschermd als monument.

Waarden

De ingangspoort, met de houten poortvleugels van het voormalig College van Savoye, thans museum Vanderkelen-Mertens is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu oudheidkundige waarde