Vlasroterij Decruyenare-De Brabandere

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Vlas werd aanvankelijk in de Leie geroot alvorens het verder te bewerken tot linnen. Aan het begin van de 20ste eeuw wordt evenwel gezocht naar een kunstmatige rootwijze, die de vlassers minder afhankelijk zou maken van de natuurelementen.

industrieel-archeologische waarde

Vlasroterij Decruyenaere-De Brabandere

Schendekouterstraat 28 (Wervik)
Vlasverwerkende site Decruyenaere-De Brabandere, representatief voorbeeld van een mechanische vlaszwingelarij en -roterij. De oudste plannen dateren van 1941 en werden opgemaakt door het bedrijf van de gebroeders Vanhauwaert uit Kuurne. De vlassite omvat een bakstenen vlasloods en zes rootputten in gewapend beton, waarvan ene later opgetrokken tot tabaksast. Er was een ruimte voorzien als stookruimte met schoorsteen, en een machinekamer met ruimte voor het zwingelen van het vlas.