Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpskom Leisele

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
173817
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/173817

Besluiten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 26-04-2024  ID: 15115

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

De dorpskom van Leisele concentreert zich rond Leiseledorp, een gaaf bewaard rechthoekige plein met omlopende gekasseide dorpsstraat. Verder bestaat de dorpskom voornamelijk uit traditionele dorpsbebouwing uit het derde kwart van de 18de eeuw en de 19de eeuw.

Waarden

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Dorpskom Leisele

Beverenstraat, Izenbergestraat, Leiseledorp, Veurnestraat (Alveringem)
De dorpskom van Leisele concentreert zich rond Leiseledorp, een gaaf bewaard rechthoekige plein met omlopende gekasseide dorpsstraat. Verder bestaat de dorpskom voornamelijk uit traditionele dorpsbebouwing uit het derde kwart van de 18de eeuw en de 19de eeuw. De beplanting rondom de kerk is beeldbepalend voor het groene karakter van de dorpskern.

Is de omvattende vaststelling van

Burgerhuizen

Izenbergestraat 1-3 (Alveringem)
Twee soortgelijke huizen waarvan nummer 3 zogenaamd "De Pikdorser" volgens uithangbord, op driesprong met Leiseledorp en Beverenstraat. Respectievelijk dubbel- en enkelhuis van elk drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw ter vervanging van oude kern uit de 18de eeuw.


Dorpswoning

Beverenstraat 4 (Alveringem)
Huis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde en later met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel; 19de-eeuwse winkelpui.


Herberg De Zwaan

Izenbergestraat 2 (Alveringem)
Hoekhuis van respectievelijk drie, een en vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw.


Hoeve Het Blauwhuis

Veurnestraat 18 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met voornamelijk 19de-eeuws uitzicht. Losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom een met gras begroeid erf; moestuin voor het boerenhuis; vaalt voor het stalgebouw. Ten oosten, kleine rest van omwalling. Bakstenen pad vanaf de noordgevel van het woonhuis naar dorpsplein toe. Ten noorden, boerenhuis met een linker opkamertravee + vijf traveeën onder kort overstekend zadeldak.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpskom Leisele [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/173817 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.