Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Handzamevaart met omgeving

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
173828
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/173828

Besluiten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 26-04-2024  ID: 15115

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Een gedeelte van de Handzamevaart, met aansluitend de Vismarkt en omgeving, te Diksmuide, is beschermd als stadsgezicht.

Waarden

historische waarde

-

technische waarde

-

ruimtelijk-structurerende waarde

-


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Handzamevaart met omgeving

Alleyepad, Beerstblotestraat, Begijnhofstraat, De Breyne Peellaertstraat, Grauwe Broedersstraat, Grote Dijk, Kleine Dijk, Kwadestraat, Oostendestraat, Sint-Niklaasstraat, Vaartstraat, Vismarkt (Diksmuide)
Een gedeelte van de Handzamevaart met bomenrijen, met aansluitend de Vismarkt en omgeving, te Diksmuide, is beschermd als stadsgezicht.

Is de omvattende vaststelling van

Appelmarktbrug

Kleine Dijk (Diksmuide)
Kleine Dijk zonder nummer/ Grote Dijk/ Vismarkt. Zogenaamde "Appelmarktbrug" over de Handzamevaart naar de Vismarkt. Naamgeving naar de oude naam "Appelmarkt" voor de Vismarkt. In 1921-1922 heropgebouwd naar het historische model van de bruggen over deze vaart, naar ontwerp van ingenieur C. Lesy (Brugge). Drieledige boogbrug in gele baksteenbouw, gebruik van arduin voor boogomlijsting en steunberen. Uitgewerkt met zwik naar de Kleine Dijk toe.


Begijnhof

Begijnhofstraat 2 (Diksmuide)
Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwde begijnhofsite ten noorden van de historische stadskern ingeplant aan de rand van de waterzieke 'Beerstblote'-broeken en in de nabijheid van de Handzamevaart.


Burgerhuis

Grote Dijk 13 (Diksmuide)
Burgerhuis in de jaren 1920 heropgebouwd. Bakstenen lijstgevel met opvallende centrale in- en uitgezwenkte gevel met topstuk als referentie naar de 17de-eeuwse herberg "Den Papegaei" (zou dateren van 1631), die voor de oorlog op de hoek van de Grote Dijk en de Begijnhofstraat stond.


Burgerhuizen

Vismarkt 1-2 (Diksmuide)
Burgerhuizen heropgebouwd in 1921 zie jaarankers en -stenen, dit naar ontwerp van architect Lucien Coppé (Brugge). Traditionele baksteenarchitectuur zie de rechthoekige muuropeningen verdiept in korfbogige en accoladebogige nissen.


Heropgebouwde hoekhuizen Steun aan België

Begijnhofstraat 3, Kleine Dijk 17 (Diksmuide)
Hoekpanden heropgebouwd in de jaren 1920, met steun van de Stichting van Wezel, zie tegeltjes met opschrift. Kleine Dijk 17 is gereconstrueerd naar het vooroorlogse model. Aansluitend laag huisje in de Begijnhofstraat.


Hoekhuis

Kiekenstraat 28 (Diksmuide)
Hoekpand heropgebouwd in de jaren 1920. Verzorgde baksteenarchitectuur met rechts trapgevel en links dakvenster met uitzwenkende belijning met getorst topstuk en bolbekroning.


Hoekhuis met Handzamevaart

De Breyne Peellaertstraat 53 (Diksmuide)
Hoekpand heropgebouwd in de jaren 1920. Naar de Handzamevaart opvallende en hoog opgaande trapgevel geleed door Brugse traveeën, als referentie naar het vooroorlogse hoekpand.


Klein begijnhof

Kleine Dijk 21-26, 28-31, 32 (Diksmuide)
Groep kleine huisjes na de Eerste Wereldoorlog gebouwd voor oorlogsweduwen met steun van het Nederlands-Belgisch hulpfonds "Steun aan België" of de "Stichting van Wezel".


Noorderbrug of Beerstbrug

Grauwe Broedersstraat (Diksmuide)
Deze boogbrug dateerde oorspronkelijk van 1774, en werd in 1907 verbreed naar aanleiding van de aanleg van de buurtspoorweg Oostende-Diksmuide. De brug was tijdens de Eerste Wereldoorlog van groot belang voor de bevoorrading van de Duitse troepen. Daarom werd de 'Mainzerbrücke' bij beschietingen telkens opnieuw hersteld. Na de oorlog werd deze brug historiserend heropgebouwd.


Postgebouw

Grauwe Broedersstraat 1 (Diksmuide)
Gelegen aan de Handzamevaart. Postgebouw heropgebouwd tussen 1921-1928 naar ontwerp van architecten Luc Viérin en Antoine Dugardyn (Brugge). Dit postgebouw, zie verzorgd ijzeren uithangbord, werd gebouwd ter vervanging van het zogenaamde "Spaanse huis" of het "Huis der Spaanse Kapiteins", een 16de-eeuwse patriciërswoning met dienstgebouwen, stallingen, achthoekige toren en een ommuurde tuin, een voormalige residentie van de Spaanse gouverneur.


Vaartbrug

Kleine Dijk (Diksmuide)
Zogenaamde "Vaartbrug". Niet historische brug tussen de Kleine Dijk en de Vaartstraat alwaar de Handzamevaart een scherpe bocht neemt. Deze brug werd gebouwd ter vervanging van de niet heropgebouwde "Alleyebrug".


Vishal

Vismarkt (Diksmuide)
Vishal van 1924-1925 naar ontwerp van architect Lucien Coppé (Brugge), heropgebouwd naar model van de vishal op de vooroorlogse vismarkt (nu Vrijheidsplein).


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Handzamevaart met omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/173828 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.