Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
173830
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/173830

Besluiten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 26-04-2024  ID: 15115

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei bevinden zich in de middeleeuwse kern van Brugge. Brugge ontwikkelde zich op drie zandruggen aan de Reie, de rivier die als hoofdader de stad doorkruist van zuid naar noord, met name van het Minnewater tot aan de Dampoort.

Waarden

ruimtelijk-structurerende waarde

-

architecturale waarde

-

technische waarde

-

industrieel-archeologische waarde

-

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving

Academiestraat, Biskajersplein, Blekersstraat, Carmersstraat, Engelsestraat, Genthof, Gouden-Handrei, Gouden-Handstraat, Hoornstraat, Jan van Eyckplein, Kandelaarstraat, Koningstraat, Kraanrei, Krom Genthof, Langerei, Langestraat, Leffingestraat, Minneboplein, Molenmeers, Oosterlingenplein, Schrijnwerkersstraat, Sint-Annakerkstraat, Sint-Annarei, Spiegelrei, Spinolarei, Strostraat, Torenbrug, Verversdijk, Wijnzakstraat (Brugge)
De Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei bevinden zich in de middeleeuwse kern van Brugge. Brugge ontwikkelde zich op drie zandruggen aan de Reie, de rivier die als hoofdader de stad doorkruist van zuid naar noord, met name van het Minnewater tot aan de Dampoort.

Is de omvattende vaststelling van

17de-eeuws burgerhuis

Gouden-Handstraat 22 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Barokke trapgevel met cartouches ANNO / 1632 / HUYS GHENAEMT / DE GOUDEN HANDT. Kern teruggaand tot de 15de tot 16de eeuw; aanpassen van de muuropeningen in de loop van de 19de tot de 20ste eeuw.


Brouwerij Het Franse Schild

Engelsestraat 22 (Brugge)
Huis van vijf/zes traveeën + vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); vijf dakkapellen. Jaarankers 1747 (kant Spinolarei) en bouwvergunning duiden op oude kern.


Burgerhuis

Sint-Annakerkstraat 2 (Brugge)
Huis van zes + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). 17de-eeuws pand. Later aangepaste muuropeningen.


Burgerhuis

Langerei 1 (Brugge)
Alleenstaand huis van vier + vier + vier traveeën onder zadeldak. Trapgevel, waarschijnlijk ter vervanging van een houten gevel, met jaartal 17 / 63 aan weerszij van het zoldervenster, volledig bewaard huis uit het vierde kwart van de 15de eeuw tot het eerste kwart van de 16de eeuw.


Burgerhuis

Gouden-Handstraat 20 (Brugge)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Oorspronkelijk een diephuis met tuitgevel, in 1844 verhoogd met een lagere derde bouwlaag onder (oud) afgesnuit zadeldak en verbouwd tot eenvoudige lijstgevel met rechthoekige muuropeningen.


Burgerhuis

Gouden-Handstraat 14-16 (Brugge)
Beeldbepalend woonhuis, oorspronkelijk één geheel, heden samenstel van twee enkelhuizen met achterliggend diephuis bij nummer 14, uitziend op de rei; zeven traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), eerste kwart van de 16de eeuw(?) tot de 19de eeuw.


Burgerhuis

Gouden-Handstraat 12 (Brugge)
Drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Vóór 1835 met laatgotische gevel op souterrain en deel uitmakend van nummers 8 en 10. Wordt in 1835 verhoogd met halve bouwlaag, waarbij de vensters worden gewijzigd. De huidige historiserende gevel dateert van 1951-1952, oudere kern.


Burgerhuis

Gouden-Handstraat 6 (Brugge)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder half schilddak en achterhuis met monumentale reigevel, oorspronkelijk één geheel met reivleugel zie Gouden-Handstraat nummer 4. In 1855 wordt de afsluitingsmuur van het achterhuis vervangen door een koetshuis naar ontwerp van architect Isidore Alleweireldt (Brugge).


Ensemble van stadswoningen

Gouden-Handstraat 18 (Brugge)
Samenstel van twee breedhuizen, van samen zes traveeën en drie/twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Dieper huis links, rechts lager huis met 16de-eeuwse(?) kern, souterrain en aanpassingen uit de 18de eeuw. In het eerste kwart van de 19de eeuw samenvoegen van beide panden en omvormen tot dubbelhuis.


Grenspaal

Genthof (Brugge)
Deze arduinen grenspaal is een relevante getuige van de bestuurlijke indeling die op het einde van de dertiende eeuw gangbaar was in Brugge: het is namelijk de aanduiding van de grens tussen het Carmers- en het Sint-Niklaaszestendeel. Uitzonderlijk zijn de datering en de ingekerfde en reliëfversieringen in barokke stijl.


Herenhuis

Gouden-Handstraat 10 (Brugge)
Huis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met gevel uit het vierde kwart van de 18de eeuw tot het eerste kwart van de 19de eeuw.


Herenhuis

Molenmeers 7 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), met gevel van 1828. Middentraveeën oorspronkelijk voorzien van gekoppelde deuren en vensters met deelzuil; ramen met grote roedeverdeling.


Herenhuis

Langestraat 3 (Brugge)
Voormalig herenhuis met van één + drie traveeën en drie bouwlagen onder linker afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen). 19de-eeuwse gevel met enkelhuisopstand; verbouwde begane grond voorzien van een winkelpui met entresol over de drie rechter traveeën en aangepaste linker poorttravee.


Herenhuis

Molenmeers 3-5 (Brugge)
Voormalig herenhuis en achterliggend pakhuis aan de Reie. Heden gesplitst in twee panden. Verankerde baksteenbouw; heden twee linker traveeën, middenrisaliet en drie rechter traveeën onder respectievelijk een zadel- en een schilddak (Vlaamse pannen). 19de-eeuws uitzicht doch oude 17de-eeuwse kern.


Herenhuis in neoclassicistische stijl uit 1840

Molenmeers 9 (Brugge)
Neoclassicistisch enkelhuis van 1840. Drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beigebeschilderde lijstgevel boven een grijze plint. Horizontaal belijnende imitatievoegen op de begane grond, kordonvormende lekdrempels op de bovenverdieping en omlopende kroonlijst op houten klossen.


Hoekhuis

Hoornstraat 17 (Brugge)
Hoekpand van drie + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. In de loop van de 18de eeuw wijziging van de muuropeningen - onder meer gevat in rond- of korfboognissen - en gevelverfraaiing door middel van gepleisterde omlijstingen; verlaagde benedenvensters sinds 1938.


Hoekhuis

Gouden-Handstraat 4 (Brugge)
Complex op U-vormige plattegrond met oudste vleugel aan de Gouden-Handrei/ Torenbrug opklimmend tot het eerste kwart van de 14de eeuw, en jaren 1950-vleugel aan Torenbrug/ Gouden-Handstraat; sedert 1986 ingericht als studentenverblijf voor het Europacollege.


Hof van Leffinge

Molenmeers 11 (Brugge)
Bij Marcus Gerards(1562) afgebeeld als breedhuis met traptoren en bijgebouwen. 16de-eeuwse(?) kern aanwezig in het gedeelte aan Molenmeers (drie traveeën diep), zie bewaarde moer- en kinderbalken. In de loop van de 18de eeuw uitbreiding naar Reie toe. Latere 19de-eeuwse verbouwingen. Resultaat is een volledig ommuurd hoofdgebouw met monumentaal classicistisch poortgebouw en staatsieplein aan de Molenmeers.


Huis Cottem

Academiestraat 16 (Brugge)
Neobarok getint diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen die naar boven toe in hoogte afnemen, onder zadeldak (tichelen). Historiserende reconstructie van 1907-1908 van 17de-eeuws pand. Consoliderende restauratie in 1992 naar ontwerp van architect A. De Bock (Brugge).


Huis Duitse Natie

Oosterlingenplein 4, 4A (Brugge)
Voormalig natiehuis van de Oosterlingen, oorspronkelijk groter, thans opgesplitst in Krom Genthof nummer 1 en Oosterlingenplein nummer 4. Afgebeeld als één van de zeven wonderen van Brugge, op het schilderij toegeschreven aan P. Claeissens de Oude.


Huis Vanden Abeele

Academiestraat 14 (Brugge)
Barok dubbelhuis van vijf/vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw; consoliderende restauratiewerken in 1992 naar ontwerp van architect A. De Bock (Brugge).


Poortersloge

Academiestraat 18 (Brugge)
Vergaderplaats van de Brugse poorters opgetrokken begin 15de eeuw als een grosso modo vrijstaand hoekpand in laatgotische stijl met typerende beeldnissen. Circa 1900 vond een historiserende restauratie plaats naar ontwerp van architect L. Delacenserie. Constructie van Balegemse zandsteen op trapezoïdale plattegrond; achtergevel met centrale, deels ingebouwde veelzijdige, slanke traptoren van vijf bouwlagen. Oorspronkelijk vijf traveeën en rechts twee traveeën van circa 1900, souterrain en twee bouwlagen onder leien zadeldak met houten dakkapellen. Linker zijgevel van drie traveeën met puntgevel.


Samenstel van stadswoningen

Spiegelrei 24 (Brugge)
Samenstel van de huizen zogenaamd links Het Zwarte Leeuwken en rechts Den Ancker. Huizen van respectievelijk twee/drie traveeën en drie traveeën en telkens twee bouwlagen onder zadeldak, met links een puntgevel en rechts een klokgevel van verankerde rode baksteen. Huidig uitzicht is fasegewijs tot stand gekomen vanaf de middeleeuwen.


Stadswoning

Engelsestraat 15 (Brugge)
Huis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Volgens bouwvergunning van 1822 (vervangen houtwerk) oorspronkelijk trapgevel met uitkragende bovenbouw op pilasters. Huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Stadswoning

Koningstraat 14, Spinolarei 13 (Brugge)
Dubbelhuis van vier/drie + vijf traveeën en twee bouwlagen en mezzanino onder schilddak. Eerste deel met 19de-eeuws uitzicht met vermoedelijk oude kern, zie beluikte kelderopening in groenbeschilderde plint en mogelijk oorspronkelijke zandstenen hoekblokken met aanleunende schamppaal van arduin.


Stadswoning met poort uit 1866

Krom Genthof 5 (Brugge)
Huis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Volgens de bouwvergunning van 1830, reeds in 1830 vervangen van deur door poort; bovenlicht met elkaar kruisende spitsbogen.


Torenbrug

Torenbrug (Brugge)
De Torenbrug verbindt via het straatje, zogenaamd Torenbrug, de Spaanse Loskaai met de Gouden Handstraat, en loopt over de Gouden Handrei.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/173830 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.