Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpskom Reninge

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
173833
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/173833

Besluiten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 26-04-2024  ID: 15115

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

De dorpskom van Reninge wordt sterk bepaald door de oorlogsschade van de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende wederopbouw. Na de Eerste Wereldoorlog worden zowel de kerk, de pastorie als het gemeentehuis heropgebouwd naar ontwerp van de Oostendse architecten Charles Pil en Henri Carbon.

Waarden

volkskundige waarde

-

ruimtelijk-structurerende waarde

-

industrieel-archeologische waarde

-

architecturale waarde

-

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Dorpskom Reninge

Dorpplaats, Ieperstraat, Lostraat, Peperstraat, Sint-Maarten, Zwartestraat (Lo-Reninge)
De dorpskom van Reninge wordt sterk bepaald door de oorlogsschade van de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende wederopbouw. Na de Eerste Wereldoorlog worden zowel de kerk, de pastorie als het gemeentehuis heropgebouwd naar ontwerp van de Oostendse architecten Charles Pil en Henri Carbon.

Is de omvattende vaststelling van

Arbeiderswoning

Peperstraat 13 (Lo-Reninge)
Lage arbeiderswoning uit de jaren 1920 onder pannen zadeldak.


Arbeiderswoningen

Peperstraat 3-5 (Lo-Reninge)
Lage arbeiderswoningen uit de jaren 1920 met markerende poorten onder I-profiel, nummer 5 met buurtwinkeltje. Pannen zadeldaken, gemansardeerd en met dakkapellen bij nummer 5.


Burgerhuis

Dorpplaats 21 (Lo-Reninge)
Burgerhuis met 19de-eeuwse kern, mogelijk het huis bij de vooroorlogse brouwerij Criem. Na de beschadiging gedurende de Eerste Wereldoorlog kreeg het pand een nieuw roodbakstenen voorgevelparement. Links, aansluitende lage nutsgebouwen onder mansardedak met mooi uitgewerkte dakkapel.


Burgerhuis

Dorpplaats 4-5 (Lo-Reninge)
Heropgebouwd burgerhuis op de plaats van het in 1914-1915 vernietigde brouwershuis Grimmelprez. Wederopbouw met historiserende inslag, zie muuropeningen gevat in boognissen en trapgevels. Houtwerk deels vernieuwd naar oud model.


Gedenkteken voor kunstschilder Matthijs de Visch

Dorpplaats (Lo-Reninge)
Gedenkteken voor de te Reninge geboren kunstschilder Matthijs de Visch, in 1926 opgetrokken door A. Luyten. Arduinen zuil met bronzen medaillon van beeldhouwer Josué Dupon.


Gedenkzuil voor militaire en burgerlijke doden

Dorpplaats (Lo-Reninge)
Hardstenen gedenkzuil met kruis en gedrapeerde lijkwade voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en de militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Aan de voet, rustende leeuw die het wapenschild van Reninge vasthoudt. 


Gemeentehuis van Reninge

Dorpplaats 7 (Lo-Reninge)
Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd ter vervanging van een gemeentehuis vermoedelijk uit de jaren 1890. Baksteenbouw aansluitend bij de historiserende en regionalistische wederopbouwarchitectuur.


Hoekpand

Dorpplaats 22-23 (Lo-Reninge)
Laag hoekpand uit de jaren 1920 op de plaats van de vooroorlogse herberg en bedrijfsgebouwen van de brouwerij Criem. L-vormig volume met huisgedeelte aan de Dorpplaats: opkamertravee + drie huistraveeën + poorttravee.


Hoekpand

Peperstraat 1 (Lo-Reninge)
Hoekpand uit de jaren 1920. Gele baksteenbouw onder pannen schilddak. Rechthoekige muuropeningen gevat in korfboognissen, bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten.


Kapellen in de kerkhofmuur

Dorpplaats (Lo-Reninge)
Kapellen in de kerkhofmuur, in hun huidige vorm uit de jaren 1920, doch teruggaand op vooroorlogse exemplaren.


Kasteel Vilain met tuin

Dorpplaats 1 (Lo-Reninge)
Alleenstaand kasteel in regionale Vlaamserenaissance-stijl in kern van circa 1627 met ten noorden een beboomde tuin die door middel van een gemetste tuinmuur van de straat afgesloten wordt. Ten zuiden, lage nutsgebouwen. Het weiland dat zich ten westen en ten zuiden van het kasteel uitstrekt, bewaart resten en sporen van de vroegere vierzijdige omwalling die het geheel afsloot.


Klooster der zusters annuntiaten met lagere school

Ieperstraat 7, 7A (Lo-Reninge)
In kern 19de-eeuws gebouw in voortuin. Vernieuwde hoge tuinmuur met portaal onder zadeldak, korfboogpoortje waarboven Marianis. Achterin gelegen, lange kloostervleugel van twee bouwlagen onder pannen zadeldak met klokkentorentje. Achter dit klooster, aan de Peperstraat gelegen klassenvleugel uit de jaren 1920.


Lage arbeiderswoning

Peperstraat 6 (Lo-Reninge)
Lage arbeiderswoning uit de jaren 1920 onder pannen zadeldak. Roodgeschilderd bakstenen parement en poortje. 


Mechanische maalderij

Zwartestraat (Lo-Reninge)
Mechanische maalderij met markerende schoorsteen, grotendeels heropgebouwd in de jaren 1920. De maalderij vormt een eenheid met het samenstel van burgerhuizen aan de Dorpplaats nummers 2-3 op de hoek met de Zwartestraat nummer 3 voorheen Herberg St-Hubert.


Onderpastorie of kapelanie Sint-Rictrudisparochie

Dorpplaats 15 (Lo-Reninge)
De onderpastorie of kapelanie, aan de noordzijde van de kerk, werd in 1919-1924 heropgebouwd. Ze vormt een goed voorbeeld van verzorgde wederopbouwarchitectuur door de genoemde architecten Charles Pil en Henri Carbon. Breed huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Verzorgde baksteenarchitectuur met historiserende en regionalistische inslag. Links aansluitend, omlijst tuinpoortje geflankeerd, links door twee paardenkastanjes.


Parochiekerk Sint-Rectrudis

Dorpplaats 1a (Lo-Reninge)
Georiënteerde hallenkerk, te midden van kerkhof volledig omringd door geelbakstenen muurtje, die na de Eerste Wereldoorlog volledig heropgebouwd werd naar vooroorlogs model naar ontwerp van de architecten Charles Pil en Henri Carbon (Oostende). In de kerkhofmuur bevinden zich twee kapellen. Het kerkhof is afgezoomd met rode beuken en knotlindes.


Pastorie Sint-Rictrudisparochie

Dorpplaats 19 (Lo-Reninge)
Pastorie van 1640 in regionale Vlaamse renaissancestijl, naar verluidt opgetrokken in opdracht van de Noord-Franse abdij van Marchiennes. Zwaar beschadigd tijdens Eerste Wereldoorlog en in de vroege jaren 1920 op historiserende wijze gerestaureerd, waarbij het opkamergedeelte volledig heropgebouwd werd, dit naar ontwerp van de Oostendse architecten Charles Pil en Henri Carbon.


Samenstel van dorpswoningen

Dorpplaats 2-3 (Lo-Reninge)
Samenstel van dorpswoningen heropgebouwd in de jaren 1920, een eenheid vormend met de maalderij aan de Zwartestraat. Eenvoudige dorpsarchitectuur van twee bouwlagen onder zadeldak met rechts een dakschild, met bewaarde rolluikkasten in zij- en achtergevel.


Samenstel van drie dorpswoningen

Ieperstraat 1-5 (Lo-Reninge)
Samenstel van drie dorpswoningen uit het begin van de 20ste eeuw, met roodbakstenen lijstgevels met korfbogige muuropeningen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpskom Reninge [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/173833 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.