Langerei en Potterierei met omgeving

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

De Lange Rei maakt deel uit van het voormalig havengebied van de stad Brugge. Via de Lange Rei voeren hier schepen de stad binnen.

ruimtelijk-structurerende waarde

technische waarde

's-Gravenstraat, Annuntiatenstraat, Carmersstraat, Duinenabdijstraat, Gotje, Gouden-Handstraat, Haarakkerstraat, Julius en Maurits Sabbestraat, Kleine Nieuwstraat, Komvest, Langerei, Oliebaan, Peterseliestraat, Potterierei, Sasplein, Sint-Gilliskoorstraat, Snaggaardstraat, Wulpenstraat (Brugge)

Is de omvattende vaststelling van

18de-eeuws tudorboogpoortje

Langerei 13 (Brugge)
Horend bij Langerei nummer 13: 18de-eeuws tudorboogpoortje, afgeschuinde dagkanten op natuurstenen basis met rococo-ornament.

's-Gravenstraat 46, Langerei 102 (Brugge)
Breedhuis van vier/vijf + drie traveeën en drie bouwlagen onder half schilddak. Dubbelhuis, samenvoeging van twee huizen, 17de-eeuwse kern. Verankerde, bepleisterde en grijsbeschilderde 19de-eeuwse lijstgevels op donkere plint.

Langerei 96 (Brugge)
Diephuis van twee/drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, vervangt in 1929 een lager huis met trapgevel, in de top, gevelstenen met opschrift "ANNO/ 1929".

Langerei 100 (Brugge)
Huis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Verbouwing van 1854.

Langerei 88 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), met gevel uit de tweede helft van de 19de eeuw. Neoclassicistische, bepleisterde geelbeschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand.

Langerei 49 (Brugge)
Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). De 17de-eeuwse gevel wordt tijdens "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architecten E. Schoonooghe en J. Janssens (Brugge) gereconstrueerd met verlies van aantal authentieke elementen.

Langerei 48 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Trapgevel met dubbelhuisopstand en 17de-eeuws uitzicht.

Langerei 46 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), gelegen op de nieuwe rooilijn en naast een steegje. Neoclassicistische gevel met enkelhuisopstand, van 1884 in plaats van laag huisje met puntgevel en links tudorboogpoort.

Langerei 38 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën + twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), gebouwd op de nieuwe rooilijn met links aanpalend steegje.

Langerei 35 (Brugge)
Huis van zes traveeën en twee bouwlagen met dubbelhuisopstand en twee dwarsvleugels aan de tuinzijde, zadeldaken; mogelijk van 1631 zie uitgesneden jaartal in trappaal en vermoedelijk oorspronkelijk voorzien van een centrale trap- of krulgevelbekroning.

Langerei 30 (Brugge)
Diephuis van drie/twee + drie traveeën onder zadeldak, uit de 16de tot de 17de eeuw. Verankerde, bepleisterde en grijsbeschilderde trapgevel (6 treden + topstuk) op grijze plint.

Langerei 19 (Brugge)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder hoog zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), onder meer wijzend op een oudere 16de- tot 17de-eeuwse kern; bedaking duidelijk aan straatzijde aangepast in de loop van de 19de eeuw voor de verhoging van de gevel.

Langerei 18 (Brugge)
Huis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw, 16de- tot 17de-eeuwse kern.

Langerei 15 (Brugge)
Heden samenstel van diep- en breedhuis, dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken. Oorspronkelijk twee trapgevels met links een door muurankers gedateerde gevel van 1643.

Langerei 14 (Brugge)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot de 16de eeuw (?) en aangepast in de loop van de 19de eeuw.

Langerei 12 (Brugge)
Huis van drie/vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, 17de-eeuwse gevel met in 1907 toegevoegde erker en in de eerste helft van de 20ste eeuw aangebrachte poort. Verankerde bakstenen trapgevel (9 treden + topstuk) op grijze plint.

Langerei 4 (Brugge)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. In 1988 wordt nummer 4 één eigendom samen met nummers 5-6. De gevel is het resultaat van een historiserende "Kunstige Herstelling" van 1904.

Langerei 3 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, 19de-eeuwse schermgevel fasegewijs gebouwd, mogelijke oudere kern zie sporen van doorlopende tussendorpels op begane grond en bovenverdieping.

Burgerhuis met neoclassicistische lijstgevel

Langerei 58 (Brugge)
Neoclassicistische lijstgevel resultaat van opeenvolgende wijzigingen. In 1841: lijstgevel van vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag met een merkwaardige gevelbrede gietijzeren winkelpui geritmeerd door tien gekoppelde rondboogvensters.

Duinenabdij

Peterseliestraat 19, Potterierei 72 (Brugge)
Het geleidelijk aan gebouwd complex beslaat een ruime oppervlakte tussen de Peterseliestraat, de Potterierei en de Oliebaan.

Herenhuis

Langerei 59-60 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en tweeënhalve bouwlaag met rechts een poorttravee onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en witbeschilderde 19de-eeuwse lijstgevel op grijze plint, onder meer de muurankers van de eerste twee bouwlagen wijzen op een oudere kern.

Herenhuis

Langerei 52 (Brugge)
Herenhuis met dubbelhuisopstand, heden ingericht als hotel; vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak opgetrokken op de nieuwe rooilijn.

Herenhuis

Langerei 34 (Brugge)
Herenhuis van het dubbelhuistype van zes traveeën en twee bouwlagen en mezzanino onder twee gelijklopende schilddaken; huidige toestand resultaat van het samenvoegen in het eerste kwart van de 19de eeuw van twee 17de-eeuwse diephuizen.

Herenhuis

Langerei 31 (Brugge)
Beeldbepalend herenhuis, dubbelhuistype van acht + drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddaken (Vlaamse pannen) met poortgebouw, koetshuis en paardenstal aan de Annuntiatenstraat.

Herenhuis met neoclassicistische gevel

Langerei 5 (Brugge)
Samenstel van: enerzijds een breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leipannen) met neoclassicistische gevel van 1900 naar ontwerp van architect Etienne Timmery (Brugge), waarschijnlijk opgetrokken ter vervanging van koetshuis van 1865 en anderzijds het vroegere nummer 6, nu een diephuis van één travee en twee bouwlagen met gevel van 1990 naar ontwerp van architect Erik Van Biervliet (Brugge).

Hoekhuis De Torre

Langerei 2 (Brugge)
Hoekhuis van vier en vier traveeën en twee bouwlagen onder kruisende zadeldaken (mechanische pannen).

Huis De Claversine

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), oudere kern opklimmend tot de 15de, 16de en 17de eeuw. Halsgevel ter vervanging van een houten gevel, gedateerd met jaartal 17 / 16 aan weerszijden van het topvenster.

Klooster van Sarepta

Langerei 26 (Brugge)
Gebouwencomplex gedeeltelijk gebouwd door het klooster van Sarepta van de zusters van het Gemene Leven, hier gevestigd tussen 1617-1784 in het voormalige "Hof St.-Pol", dat teruggaat tot de 14de eeuw, en genoemd werd naar de vermeende bewoner Jacques de Châtillon de Saint Pol. Thans stadsschool met gebouwen gegroepeerd rondom een binnenplaats, met tweede toegang aan de Collaert Mansionstraat.

Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie

Peterseliestraat 21, Potterierei 78-79 (Brugge)
Geleidelijk aan gegroeid complex, oorspronkelijk als tijdelijk opvangcentrum van zieken, pelgrims en ouderlingen, gesticht op het einde van de 13de eeuw. In zijn huidige vorm bestaat het complex aan de Potterierei van links naar rechts uit de voormalige ziekenzaal met toegang tot het hospitaal, de kerk en de Onze-Lieve-Vrouwekapel. Ten oosten, in het verlengde van de ziekenzaal liggen de kloostergebouwen met onder meer de oude keuken, de refter en de archiefkamer.

Pakhuizencomplex

Komvest 45 (Brugge)
Pakhuizencomplex uit de 18de tot 19de eeuw, op uitspringende landvleugel met deels bewaarde natuurstenen kaaimuren, beeldbepalende ligging aan de voormalige handelskom. Heden opslagruimte voor de gistfabriek.

Poortgebouw van leenbank De Grote Caorsijnen

Langerei 7 (Brugge)
Poortgebouw van 1748-1753 van de voormalige leenbank die teruggaat tot de 13de eeuw. In 1629 vestiging van de in 1573 gestichte "Waerachtigen Bergh van Charitate", een stedelijke leenbank waar men renteloos of tegen lage rente kon lenen. Afschaffing van de "Bergh" in 1795. In 1876 opnieuw een pandhuis tot definitieve sluiting in 1920.

Samenstel van winkelhuizen

Langerei 71 (Brugge)
Samenstel van breedhuis, 18de tot 19de eeuw, van zes/zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), eventueel als samenvoeging van twee oudere constructies, en 17de-eeuwse dwarsvleugel met oorspronkelijk een topgevel aan straatzijde.

Stadswoning

Langerei 91 (Brugge)
In zijn huidige vorm, diephuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) gedateerd "1775".

Stadswoning

Langerei 89 (Brugge)
Diephuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). 17de-eeuwse gevel oorspronkelijk met twee bolkozijnen op de bovenverdieping, in 1840 vervangen door drie rondboogvensters.

Stadswoning

Langerei 86 (Brugge)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1986 naar ontwerp van architecten L. Laloo en P. Cardinael (Brugge). Verankerde grijsbeschilderde bakstenen gevel uit de 18de tot de 19de eeuw, op grijze plint.

Stadswoning

Langerei 82 (Brugge)
Huis van vijf/vier traveeën en één/twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 16de tot 18de eeuw(?). Lins aanbouw op de begane grond toegevoegd in 1848.

Stadswoning

Langerei 68 (Brugge)
In zijn huidige vorm, dubbelhuis bestaande uit twee trapgevels (5 treden + topstuk) met haakse zadeldaken aansluitend bij de hoofdbedaking (nok parallel aan de straat, overal Vlaamse pannen); samen zes/vijf traveeën en twee bouwlagen met oude kern.

Stadswoning

Langerei 53 (Brugge)
Huis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). 1974: reconstruerende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect L. Neyt (Brugge)

Stadswoning

Langerei 69 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Stadswoning met houten winkelpui

Langerei 70 (Brugge)
Diephuis van twee/drie traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen).

Stadswoningen

Langerei 92-93, 94 (Brugge)
Oorspronkelijk drie gelijke huizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak.

Toegang tot park Hof De Jonghe

Langerei (Brugge)
Toegang tot park "Hof De Jonghe". Witbeschilderde bakstenen muur, tudorboogpoort met afgeschuinde dagkanten op zandstenen basis.

Twee gespiegelde burgerhuizen

Langerei 62-63 (Brugge)
Twee enkelhuizen opgesteld volgens spiegelend schema. Breedhuizen van twee/drie traveeën, souterrain en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) van circa 1904, naar ontwerp van architect L. Delacenserie (Brugge). Opvallende, eclectische trapgevels (9 treden en topstuk) met aansluitende haakse bedaking.

Twee stadswoningen

Kleine Nieuwstraat 45, Langerei 33 (Brugge)
Twee achter elkaar liggende diephuizen van zeven/zes + drie traveeën, 16de-eeuwse kern met gevel van 1667 ter vervanging van een houten gevel. "Kunstige Herstelling" van 1983 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge), onder meer terugbrengen van begane grond naar oorspronkelijke situatie in plaats van winkelpui van 1938, verder consoliderende restauratie.

Winkel

Langerei 101 (Brugge)
Huis van drie/vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Gevel van 1888 in plaats van lijstgevel van twee bouwlagen en dakkapel met tuitgevel. De bouwaanvraag voorziet een winkelpui met centrale deur en puilijst en rijker versierde vensteromlijstingen op de bovenverdieping.