Minnewater en omgeving

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Het Minnewater met omgeving bevindt zich in het zuiden van Brugge, tussen het begijnhof en de Begijne- en Katelijnevest in. Dit stadsdeel omvat onder meer het Minnewater met aansluitende beplantingen, het Minnewaterpark, het begijnhof en de voormalige Minnewaterkliniek.

Arsenaalstraat, Begijnhof, Katelijnevest, Minnewater, Noordstraat, Professor Dr. J. Sebrechtsstraat, Wijngaardstraat (Brugge)

Is de omvattende vaststelling van

Begijnhof

Begijnhof 1-18, 20-54, Professor Dr. J. Sebrechtsstraat 2-4 (Brugge)
De begijnenbeweging, ontstaan in de 12de eeuw, verspreidde zich weldra over heel Europa in de loop van de 13de eeuw, ondanks de tegenstand van de Rome. In de Lage Landen genoten de begijnen veelal de steun van de genoten van de plaatselijke adel en zelfs van sommige religieuzen. De algemene veroordeling van het begijnenwezen in 1311 werd hier na gunstig onderzoek opgeheven in 1328. Begijnhof van het gemengde type, met begraasd en beboomd binnenplein met populieren en lindes, omringende huizen en klooster met verschillende tuinkamers.

Wijngaardstraat 28 (Brugge)
Breedhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Arsenaalstraat 57-63 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van vier woningen van respectievelijk drie/twee, twee, twee en twee/drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Oorspronkelijk vier lage huizen, opgetrokken tussen 1811 en 1830 op de plaats van (de afgebroken?) faiencefabriek Pulinx.

Arsenaalstraat 47, 51 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van drie enkelhuizen van elk twee traveeën en één bouwlaag, opgetrokken in eerste helft 19de eeuw, gerestaureerd in 1975-1976 en nummer 49-51 in 1998-1999 naar ontwerp van architect J. De Laere (Brugge).

Godshuis De Vos

Noordstraat 4-8, 2B (Brugge)
Gesticht en gebouwd circa 1713-1715 door C. de Vos op deel van de tuin van zijn woonhuis aan Wijngaardplein. "Kunstige Herstelling" van 1994-1996 naar ontwerp van architecten A. Schrauwen en F. Delacourt (Brugge) voornamelijk met betrekking tot interieur van woningen. Oorspronkelijk zes, nu vier woongelegenheden rondom binnentuintje, aan straatzijde afgeboord door een in 1963 verlaagde muur met poortje; centrale kapel.

Hoekhuis

Wijngaardstraat 13-15 (Brugge)
Hoekpand van vier/twee + drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de tot de 17de eeuw, later verdeeld in twee woningen.

Minnewaterpark

Minnewater 4 (Brugge)
Openbaar stadspark ten noorden begrensd door de Arsenaalstraat en het Wijngaardplein, ten oosten door Bakkersreitje, ten zuiden door de Minnewaterbrug en Katelijnevest en in het westen door een afgesloten deel van de Reie.

Samenstel van stadswoningen

Wijngaardstraat 35 (Brugge)
Samenstel van twee diephuizen van respectievelijk twee en één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), vermoedelijk met kern uit de 17de eeuw.

Noordstraat 1 (Brugge)
Samenstel van lage huisjes van telkens twee traveeën onder gemansardeerde zadeldaken, opgetrokken volgens spiegelbeeld.

Arsenaalstraat 53-55 (Brugge)
Samenstel van een breed- en diephuis van telkens twee (nummer 55 + twee) traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw, nummer 53 oorspronkelijk gedateerd "1652".

Samenstel van twee stadswoningen

Arsenaalstraat 43-45 (Brugge)
Samenstel van twee breedhuizen van twee/twee traveeën en twee bouwlagen onder manke zadeldaken (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw tot het eerste kwart van de 19de eeuw.

Stadswoning

Wijngaardstraat 33 (Brugge)
Samenstel van breed- en diephuis van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), mogelijk met 17de-eeuwse kern doch verhoogd en verbouwd in 1939.

Stadswoning

Wijngaardstraat 25 (Brugge)
Diephuis van twee/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van "1704", zie de datering op de in 1971 vernieuwde tussendorpel van de ingang. Verankerde, bakstenen trapgevel (9 trappen + topstuk), gerestaureerd in 1970-1971 naar ontwerp van architect E. Vyncke (Brugge).

Stadswoning

Wijngaardstraat 23 (Brugge)
Huis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw.

Stadswoning

Wijngaardstraat 17 (Brugge)
Dubbel diephuis van drie/twee + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), vermoedelijk gebouwd in 1624.

Stadswoningen

Wijngaardstraat 24-26 (Brugge)
Huizen van drie/drie (nummer 24) traveeën en drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken. Verbouwing van woonhuis tot horecazaak en twee woongelegenheden tijdens "Kunstige Herstelling" van 1988-1990 naar ontwerp van architect E. Vyncke (Brugge).