Sociale huisvesting Van der Ghote

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Sociaal stadsvernieuwingsproject bestaande uit de verbouwing van een brouwerij tot woningen door de sociale huisvestingsmaatschappij Brugse Maatschappij voor Huisvesting. Project teruggaand tot 1973 maar uitgevoerd tussen 1980 en 1984 naar plannen van Vivian Desmet en Jozef Depuydt.

industrieel-archeologische waarde

't Zweerd 2-46, Witteleertouwersstraat 50-54, Zwarteleertouwersstraat 47-49, 47A, 49A (Brugge)

Is de omvattende vaststelling van

Brouwerswoning Van der Ghote bij de brouwerij 't Zweerd

't Zweerd 2-8 (Brugge)
Voormalige brouwerswoning Van der Ghote bij de brouwerij 't Zweerd. Herenhuis van het dubbelhuistype, volume met vijf/vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, mogelijk oudere kern. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met latere neoclassicistische versiering, oorspronkelijk twee bouwlagen, verhoogd met derde in 1822. De rondboogpoorten links van de woning zijn restanten van de magazijnen en remises van de brouwerij, gebouwd in 1830.

Witteleertouwersstraat 50 (Brugge)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen) met bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit tweede helft 19de eeuw.