Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

De geplantsoeneerde Brugse vesten vormen een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse wandelpromenade aangelegd bovenop de oorspronkelijke stadsverdedigingsstructuren. Ze omringen de historische binnenstad met een eivormig tracé.

technische waarde

industrieel-archeologische waarde

Bargeweg, Begijnenvest, Boeveriestraat, Boninvest, Buiten Boeverievest, Buiten Smedenvest, Buiten de Smedenpoort, Ezelpoort, Ezelstraat, Filips de Goedelaan, Gentpoortstraat, Gentpoortvest, Gistelse Steenweg, Graaf Visartpark, Guido Gezellelaan, Hendrik Consciencelaan, Hoefijzerlaan, Katelijnestraat, Katelijnevest, Kazernevest, Ketsbruggestraat, Kruisvest, Lange Vesting, Langestraat, Oude Vestingstraat, Scheepsdalelaan, Singel, Smedenstraat, Van Voldenstraat, Werfstraat (Brugge)

Is de omvattende vaststelling van

Architectenwoning De Passer

Guido Gezellelaan 37 (Brugge)
Ontwerp en voormalig woonhuis van architect D. Hano (Brugge), van 1906. Breedhuis in eclectische stijl met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak.

Bunker Passieve Luchtbescherming

Gentpoortvest (Brugge)
Bunker van de Passieve Luchtbescherming, opgetrokken rond 1938 langs de Brugse stadsvesten, ter hoogte van de Gentpoortvest.

Guido Gezellelaan 48 (Brugge)
Enkelhuis van twee/drie traveeën, souterrain en drie bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien en Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Guido Gezellelaan 47 (Brugge)
Huis van drie traveeën en vier bouwlagen onder mansardedak, van 1911 naar ontwerp van architect R. Van Belle (Brugge); twee dakkapellen onder klein driehoekig fronton.

Guido Gezellelaan 44 (Brugge)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van 1910. Trapgevel (7 trappen + overhoeks topstuk) van verankerde gele baksteen met arduinen plint en met gebruik van euvillesteen voor ornamenten en speklagen; sierankers.

Guido Gezellelaan 42 (Brugge)
Rode bakstenen gevel horizontaal belijnd door kordonvormende lekdrempels, cordons en afwisselende banden van witte en rode baksteen.

Guido Gezellelaan 39 (Brugge)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van 1905. Lijstgevel van rode baksteen met gebruik van Euvillesteen voor de plint met ingewerkte voetenschraper links van verdiepte deur, belijnende banden ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels; kordons en kordonvormende lekdrempels.

Burgerhuis in eclectische stijl van 1906

Guido Gezellelaan 38 (Brugge)
Pand in eclectische stijl van 1906 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge).

Burgerhuis in neo-Brugse stijl

Guido Gezellelaan 34 (Brugge)
Pand in neo-Brugse stijl naar ontwerp van architect D. Hano "ANNO/ 1909" zie jaarsteen. Diephuis van drie/twee traveeën met souterrain en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen trapgevel (8 trappen + uitgewerkt topstuk) boven een arduinen plint.

Burgerhuis La Roseraie

Guido Gezellelaan 43 (Brugge)
Eclectisch pand zogenaamd "LA ROSERAIE" van 1901, zie jaarsteen in de topgevel. Twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Rode bakstenen gevel met arduinen plint en verwerking van Euvillesteen voor belijnende banden, negblokken en ornamenten.

Burgerhuis naar ontwerp van Louis Charels

Guido Gezellelaan 36 (Brugge)
Pand met natuurstenen gevel in neorenaissancestijl van 1908 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge).

Burgerhuis van 1908

Singel 15-16, 17 (Brugge)
Drie bel-etagewoningen van 1908. Centrale bruinbakstenen tuitgevel met traptopje wordt geflankeerd door twee roodbakstenen lijstgevels.

Burgerhuizen van 1908

Singel 10, 14 (Brugge)
Bel-etagewoningen van 1908 samen met nummers 11-13 gebouwd in 1908. Bakstenen parement bezet met geglazuurde tegels in de kleuren wit, bruin en blauw.

Singel 2 (Brugge)
Symmetrisch opgevatte gevels. Gele baksteenbouw met sierankers in combinatie met arduin voor de begane grond en de belijnende banden op de verdieping.

Singel 11-12, 13 (Brugge)
Bel-etagewoningen van 1908. Parement van gele baksteen boven een bepleisterde en witbeschilderde plint. Twee lijstgevels flankeren centrale trapgevel.

Eclectische bel-etagewoning

Hoefijzerlaan 67 (Brugge)
Eclectische bel-etagewoning van drie/ vier traveeën + vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien en vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Eenheidsbebouwing van sociale woningen

Hendrik Consciencelaan 12-17, 18 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van zeven lage woningen opgevat volgens spiegelbeeldschema. Gebouwd in opdracht van Commissie Burgerlijke Godshuizen in 1931. Gevelopstand en afwerking knopen aan bij de gewone, lokale architectuur uit de 18de tot 19de eeuw.

Gelijkaardige burgerhuizen

Guido Gezellelaan 40-41 (Brugge)
Twee gelijkaardige breedhuizen met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (Vlaamse pannen), nummer 40 van 1905 en nummer 41 van 1907.

Hendrik Consciencelaan 26-27 (Brugge)
Twee gelijkaardige panden van zelfde hoogte en respectievelijk drie en vier traveeën, uit de 19de eeuw. Rode bakstenen lijstgevels boven een deels arduinen en deels bepleisterde plint.

Hendrik Consciencelaan 24-25 (Brugge)
Twee gelijkaardige breedhuizen van respectievelijk drie en vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.

Gentpoort

Gentpoortstraat (Brugge)
Vrijstaande, middeleeuwse stadspoort, gesitueerd ten oosten van Gentpoortstraat, ten zuiden van Boninvest en ten noorden van de Gentpoortvest; aan oostkant toegankelijk via de Gentpoortbrug. Voormalige verbinding naar Gent.

Gevelrij van burgerhuizen

Singel 4-9 (Brugge)
Gevelrij van 1908 bestaande uit zes bel-etagewoningen in vereenvoudigde neoclassicistische- of historiserende stijl.

Godshuis Reyphins

Hendrik Consciencelaan 2-11 (Brugge)
"GODSHUIS REYPHINS HERBOUWD IN 1905" in opdracht van Commissie Burgerlijke Godshuizen naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge). In 1634 stichtte Joos Reyphins een gelijknamig godshuis in de Nieuwe Gentweg, dat in 1905 werd overgeplaatst naar de Hendrik Consciencestraat.

Godshuizencomplex Ondermarck

Hendrik Consciencelaan 19-20, Van Voldenstraat 13-17 (Brugge)
Godshuizencomplex zogenaamd "Ondermarck", van 1903 naar ontwerp van architect J. Coucke (Brugge). Eenheidsbebouwing van zes lage huisjes, één geheel vormend met de nummers 19-22 van 1905 aan de Hendrik Consciencelaan.

Kruispoort

Langestraat 191 (Brugge)
Vrijstaande, middeleeuwse stadspoort, gesitueerd ten westen van Buiten Kruisvest en met variërende bestemmingen in de loop der tijden. Gebouwd als stadspoort, later ingericht als conciërgewoning en museum voor oorlogsgeschiedenis (tot circa 1988).

Landhuis Vanden Reeck

Lange Vesting 112 (Brugge)
Voormalig landhuis Vanden Reeck, nu in gebruik door de vzw Moritoen als vormingsinstelling.

Middeleeuwse stadspoort Ezelpoort

Ezelstraat 122 (Brugge)
Vrijstaande, middeleeuwse stadspoort, gesitueerd ten noorden van 't Stil Ende, ten westen van het kruispunt tussen de Gulden Vlies- en Koningin Elisabethlaan en ten zuiden van de Scheepsdalelaan.

Minnewaterbrug

Begijnenvest (Brugge)
De Begijnen- en Katelijnevest zijn verbonden door de Minnewaterbrug, in 1311 opgetrokken als houten brug; huidige brug van 1739 naar ontwerp van de Brugse architect-beeldhouwer H. Pulinx senior.

Oud waterhuis

Hendrik Consciencelaan (Brugge)
Gelegen op de binnenvesten tussen de voormalige Boeverie- en Smedenpoort recht tegenover de Fonteinstraat.

Poertoren

Vrijstaande toren, gebouwd in 1398-1401 door Jan Van Oudenaarde. Van de 15de tot het begin van de 20ste eeuw was de toren in gebruik als buskruitopslagplaats, zie benaming; in 1665 enkele jaren ingericht als voldermolen; kelders al voor 1785 gebruikt als ijskelder. Ronde, bakstenen toren van drie bouwlagen met een vlakke afdekking, aanpalend polygonaal traptorentje met tentdak en spleetvormige schietgaten.

Sint-Janshuismolen

Kruisvest (Brugge)
De Sint-Janshuismolen is een houten staakmolen met twee zolders op een open voet, die in 1770 door het Brugse bakkersambacht werd opgericht voor het malen van graan.

Smedenpoort

Smedenstraat 75 (Brugge)
Vrijstaande, middeleeuwse stadspoort, gesitueerd ten oosten van de Buiten Boeverievest en Buiten Smedenvest. Gebouwd als stadspoort. Huidig uitzicht resultaat van bouwen en verbouwen.

Veerhuis met aanlegplaats

Bargeweg 2, Katelijnestraat 160 (Brugge)
Aan straatzijde, vrijstaand pand op L-vormige plattegrond, opgetrokken in het vierde kwart van de 18de eeuw, oorspronkelijk rechtstreeks aan het Kanaal Brugge-Gent gelegen doch sinds 1979-1980 is tussen het pand en het kanaal een straat, de Bargeweg, aangelegd.

Villa Matilde

Guido Gezellelaan 33 (Brugge)
Eclectisch pand zogenaamd "VILLA MATILDE" (zie gevelsteen op de rotsachtige plint) van 1922. Enkelhuis van twee traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen).

Villa Riri

Guido Gezellelaan 35 (Brugge)
Pand zogenaamd "VILLA RIRI" zie gevelsteen, "ANNO/ 1906" in lokale neobarokstijl. Breedhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gevel van oranje bruine baksteen boven een arduinen plint.

Vrijstaand burgerhuis

Katelijnestraat 143 (Brugge)
Vrijstaand pand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (nok parallel aan de straat, leien en pannen aan achtergevelzijde), mogelijk met oudere kern.

Windmolen Bonne Chiere

Kruisvest (Brugge)
De windmolen Bonne Chiere is een houten staakmolen uit Olsene die in 1911 langs de Kruisvest in Brugge heropgebouwd werd op de plaats waar sedert 1487 een windmolen stond.

Windmolen De Koelewei

Kruisvest (Brugge)
De Koeleweimolen of Bosterhoutmolen is een houten korenwindmolen, afkomstig uit Meulebeke en daar omstreeks 1765-1766 opgericht, en in 1996-1997 als een standaardmolen met gesloten voet heropgebouwd op de Kruisvest in Brugge, op de plaats waar sinds de 16de eeuw een windmolen stond.

Windmolen De nieuwe Papegaai

Kruisvest (Brugge)
Houten staakmolen, in 1970 overgebracht uit Beveren-aan-de-IJzer en opgericht op de Kruisvest in Brugge op de plaats waar de vroegere oliemolen “De Papegaai” stond. De staakmolen uit Beveren-aan-de-IJzer was in oorsprong een oliewindmolen.

Woonhuis van A. Duclos

Hendrik Consciencelaan 23 (Brugge)
Voormalig woonhuis van A. Duclos zie gevelsteen met opschrift: "HIER OVERLEED/ KAN. ADOLF DUCLOS/ 1841-1925/ BRUGS HISTORICUS/ VLAAMS VOORMAN EN/ STICHTER DAVIDSFONDS/ BRUGGE/ DF. 1990". Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect Aimé Meyer (Brugge) in 1989-1990.