Dorpskom Watou

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

De dorpskom van Watou (Poperinge) wordt gekenmerkt door twee marktpleinen (Watouplein, Kleine Markt) van elkaar gescheiden door de Heidebeek (Ook Warandebeek genoemd), en gedomineerd door de centraal gelegen parochiekerk Sint-Bavo middenin een omhaagd kerkhof (Kerkhofplein).

Dorpskom Watou

Douvieweg, Kapelaanstraat, Kasteelstraat, Kerkhofstraat, Kleine Markt, Moenaardestraat, Steenvoordestraat, Vijfhoekstraat, Watouplein (Poperinge)

Is de omvattende vaststelling van

Dorpswoningen

Kleine Markt 3-4 (Poperinge)
Ensemble van twee dorpswoningen, gebouwd in het begin van de 19de eeuw.

Heldenhuldezerken en andere graven op het kerkhof

Watouplein (Poperinge)
Verspreid over het kerkhof liggen er 37 doden uit vooral de Eerste Wereldoorlog begraven onder vier grafstenen en 33 'heldenhuldezerkjes'.

Herenhuis

Kasteelstraat 1 (Poperinge)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd circa 1810 op de plaats van het in 1793 vernield kasteel. Het kasteel werd gebouwd in 1620 en is zichtbaar op een 17de-eeuwse afbeelding van Sanderus.

Hoekhuis

Steenvoordestraat 2 (Poperinge)
Hoekhuis, dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het tweede-derde kwart van de 19de eeuw.

Hoekhuis

Moenaardestraat 2 (Poperinge)
Voormalig wethuis van de heerlijkheid van Douvie, tevens voormalige herberg, type afspanning, met achterliggende brouwerij, uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Kasteelhoeve

Steenvoordestraat 34 (Poperinge)
Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken rondom een met gras begroeid erf, afgebeeld bij het kasteel in Flandria Illustrata van Sanderus (1641), tevens aangeduid op de Ferrariskaarten (1771-1778).

Klooster Zusters Maria

Moenaardestraat 12 (Poperinge)
Klooster van de zusters van Maria met achterliggende geplaveide speelplaats met schooltje en kapel, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Watou Churchyard

Britse graven uit de Eerste Wereldoorlog, verspreid over het kerkhof, ten noorden van de kerk.