Dumontwijk

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Eerste urbanisatiefase van een nieuwe badplaats, ontstaan uit privé-initiatief vanaf circa 1892 en verder uitgebouwd in het begin van de 20ste eeuw, met gaaf bewaard stedenbouwkundig concept naar ontwerp van de Brusselse architect Albert Dumont en zijn zoon Alexis.

Dumontwijk

A. Dumontlaan, Blondéweg, Bonzellaan, Bortierlaan, Doktersweg, Donnylaan, Duinkerkelaan, Geitenweg, Halmenstraat, Hoge Duinenlaan, Konijnenweg, Koning Albertplein, Korte Konijnenweg, Kykhillweg, Schoolweg, Suzanneweg, Thiriarweg, Visserslaan, Witteberglaan, Zeedijk, Zeekruisdoornweg, Zeelaan (De Panne)

Is de omvattende vaststelling van

Appartementsgebouw Carlton

Duinkerkelaan 35 (De Panne)
Alleenstaand art-decogebouw; typerende polygonale hoektorentjes; voorts algemene art-deco-stijlkenmerken; aanwending van beton onder meer voor balkonleuning en kroonlijst; recente uitbouw aan straatzijde.

Appartementsgebouw in art deco

Zeelaan 93 (De Panne)
Rijhuis in art-decostijl; baksteenbouw met cementbepleistering rondom muuropeningen; erkertravee met hoekig fronton gevat tussen lisenen; gevelritmering door middel van geometrische siermotieven in baksteen; recente uitbouw op begane grond.

Appartementsgebouw in art nouveau

Konijnenweg 1_1-2, Zeelaan 95 (De Panne)
Bakstenen hoekhuis in art-nouveaustijl van 1927, zie jaarsteen in erkervormig vooruitspringende straatgevel, met een kenmerkende behandeling van de vensters.

Appartementsgebouw L' Escale

Zeedijk 73 (De Panne)
Karel-Jozef Verwilghen (Genk) vroeg de Brusselse architect Jean-Jules Eggericx in 1926 om een appartementsgebouw op de Zeedijk van De Panne te ontwerpen. De sobere puntgevel contrasteerde duidelijk de links aanpalende villa in cottagestijl.

Burgerhuis in art-decostijl

Zeelaan 91 (De Panne)
Rijhuis in art-decostijl; baksteenbouw afgewisseld met gecementeerde en beschilderde munrgedeelten; accent gevormd door rechter risaliet onder gebogen fronton; rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken; art-decostijl voornamelijk merkbaar in sierelementen; gewijzigde begane grond.

Burgerhuis Self Service Diana

Duinkerkelaan 21 (De Panne)
Baksteenbouw met gebruik van natuursteen (Euvillesteen ?) voor constructief belangrijke en decoratieve delen; bovenbouw gekarakteriseerd door linker en rechter (breder) erkerrisaliet uitlopend op respectievelijk dakkapel met klokgeveltje en schoudergevel; vierzijdige, natuurstenen lantaarn op sokkel tussen beide gevels in; bakstenen in keperverband ter opvulling van boogvelden en panelen; aangepaste begane grond met bewaring van oorspronkelijke muuropeningen.

Burgerhuizen

Bortierlaan 5-9 (De Panne)
Burgerhuizen in cottagestijl, zogenaamd Chantecler (nummer 5) en 't Everzwijntje (nummer 9), en ertussen nummer 7 in art-decostijl aangepast.

Burgerhuizen in eclectische stijl

Geitenweg 1-9, Zeedijk 81-85 (De Panne)
Karakteristiek rijtje aanpalende huizen in eclectische stijl onder meer geïnspireerd op cottagestijl, zie houtwerk van dakvensters, met vermenging van classicistische elementen. Het huizencomplex uit het begin van de 20ste eeuw werd onder meer naar ontwerp van architecten Albert en Alexis Dumont gebouwd.

Cottage

Bortierlaan 10 (De Panne)
Grotere cottage nabij het kruispunt met de A. Dumontlaan, waardoor als hoekgebouw ontworpen; gelegen op een hoogte midden ommuurde tuin. Gele baksteenbouw onder rood pannen zadeldak; bewaard wit-groen beschilderd houtwerk (luiken, roedeverdeling, loggia).

Cottage Doll

Hoge Duinenlaan 1 (De Panne)
Cottage midden laag ommuurd tuintje, op tweesprong van Thiriarweg. Hoekhuis onder mansardedak (leien), naar ontwerp van architecten Albert en Alexis Dumont van 1899, zie opschrift op linkervensterlatei.

Cottage Le Nid

Hoge Duinenlaan 28 (De Panne)
Alleenstaande cottage zogenaamd "Le Nid", gebouwd rond 1908-1909, midden tuin aan straatzijde afgezet door middel van laag bakstenen muurtje met houten hek. Vierkantig, bakstenen gebouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, voornamelijk bevallig omwille van het vele houtwerk, de sierlijke vensterkozijnen en de kleine roedeverdeling.

Cottagevilla Chantecler

Duinkerkelaan 33 (De Panne)
Cottage midden ommuurd tuintje op kruispunt met Duinkerkelaan. Gebouwd in 1904-1910 door Albert en Alexis Dumont.

Cottagevilla L'Abri

Bortierlaan 12 (De Panne)
Alleenstaande cottage op duinrug. Vrij gaaf bewaard.

Cottagevilla Le Clapier

Korte Konijnenweg 4 (De Panne)
Alleenstaande cottage; verhoogde begane grond, bereikbaar via bordes tegen de rechter zijgevel; garages onderaan.

Cottagevilla Suécia

Halmenstraat 3 (De Panne)
Cottage gebouwd in 1912 door Albert en Alexis Dumont. Nok en bovenverdieping in pseudo-vakwerk verraden Normandische invloed.

Hoekhuis met winkel

Zeelaan 135 (De Panne)
Neo-Vlaamsrenaissance hoekhuis met regionale kenmerken, gebouwd in 1913 door Albert en Alexis Dumont. Baksteenbouw met gebruik van natuursteenvoor constructief belangrijke en decoratieve elementen; afgeschuinde hoektravee gevat tussen erkervormige risalieten, uitlopend op trapgevel; winkelruimte op begane grond.

Hoekhuis met winkel Veritas-Prudentia

Zeelaan 141 (De Panne)
Hoekhuis met regionaal karakter; baksteenbouw met gebruik van Euvillesteen voor decoratieve en constructieve onderdelen; afgeschuinde hoektravee uitlopend op trapgevel met bekronend hert en uitspringende erker.

Hoekhuis Pharmacie-Apotheek

Zeelaan 73 (De Panne)
Hoekhuis in art-decostijl; gecementeerde gevel op betegelde onderbouw; verticalisme tengevolge hoger uitstekende lisenen, erkervormige travee en sierelementen in degradatie (trapsgewijze), zie pseudo-balkons en fronton; gekleurde beglazing met bloemmotief nog deels bewaard; muurvlakken met bloemenreliëfs.

Hotel Continental

Duinkerkelaan 11 (De Panne)
Hotel met art-nouveau-inslag gebouwd in 1908 door Albert en Alexis Dumont. Bepleisterde, beschilderde lijstgevel op arduinen sokkel met gebruik van natuursteen voor decoratieve elementen. Gevelritmering door erkers; art-nouveau-inslag merkbaar in gebogen lijn van roedeverdeling met ingeschreven ellips.

Hotel des Bains

Zeelaan 71 (De Panne)
Art-nouveaugetint rijhuis; met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel; gebogen fronton met ovaal medaillon, bekroond door pilastertjes met bolvormig topstuk; art-nouveau-invloed merkbaar in vormgeving van vensters: wisselende vormen, druiplijsten, roedeverdeling, decoratieve elementen; uitgebouwde begane grond.

Hotel du Sablon

Duinkerkelaan 19 (De Panne)
Hoekhuis in art-decostijl; baksteenbouw met cementbepleistering rondom muuropeningen, op betegelde (bruinrood gemarmerde tegels met zwart-gele banden) onderbouw; overkragende bovenverdieping rustend op degraderende consoles; hoektravee geaccentueerd door middel van erkervormig risaliet, uitlopend op balkon met stompe spitsbekroning; versiering in vorm van lisenen; rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken; betonnen balkonleuningen.

Hotel Excelsior

Zeelaan 89 (De Panne)
Hoger uitstekend rijhuis in art-decostijl; betegelde gevel; vloeiende lijnen door middel van afgeronde erkers, balkons en fronton; verticalisme tengevolge erkervormig risaliet links en rechts, en middenzuil; gewijzigde begane grond.

Meergezinswoning Le Bouquet des Dunes

Bortierlaan 27-37 (De Panne)
Meergezinswoning in "cottagestijl", gedateerd en gesigneerd "Albert-Alexis Dumont-1903-Architectes" op rechter gevelsteen; beschilderd, U-vormig bakstenen gebouw op gepikte plint, onder zadeldaken (leien); typerende hoektorens met koepelbekroning (links gewijzigd); veelvuldig gebruik van houtwerk onder meer voor luifels, trappen, roedeverdeling enzomeer.

Onze-Lieve-Vrouwkerk en pastorie

Bortierlaan 8, Zeelaan 129 (De Panne)
In 1926 wordt de Onze-Lieve-Vrouwparochie opgericht in de Dumontwijk.

Tweegezinswoning Rozemarijn en Mariolijn

Halmenstraat 8-10 (De Panne)
Tweegezinswoning in cottagestijl. Opvulling van boogtrommel door middel van baksteenkoppen in dambordmotief. Deels aangepaste afsluiting aan straatzijde.

Villa Doudou

Zeedijk 55 (De Panne)
Cottage gebouwd in 1901 door Albert en Alexis Dumont, gekarakteriseerd door verhoogde begane grond bereikbaar via trap, erkervormig middenrisaliet met bekronend balkon onder wolfsdak met windborden, gestut door middel van houten pilastertje.

Villa Le Chalutier

Bortierlaan 25 (De Panne)
De zomerresidentie met kunstenaarsatelier Le Chalutier behoorde oorspronkelijk toe aan de kunstenaar Louis Van den Eynde en zijn echtgenote mevrouw Jeanne Catherine Deweerdt.

Villa Primrose

Halmenstraat 2 (De Panne)
Verheven cottage aan kruispunt met Bortierlaan, gebouwd door Albert en Alexis Dumont in de periode 1904-1910.

Villa Sarah

Duinkerkelaan 31 (De Panne)
Baksteenbouw op arduinen plint; gevelritmering tengevolge licht verheven hoekpilasters, middenrisaliet, ontlastingsbogen en lekdrempels; rechthoekige muuropeningen; gietijzeren balkonleuningen; voornamelijk bevallig omwille van kleurrijke zeetaferelen op majolicategels in boogvelden.

Woningen Kaatje en Poupette

Zeedijk 45-47 (De Panne)
Breedhuis gekarakteriseerd door afgerond, erkervormig middenrisaliet uitlopend op klokgevel. Met schijnvoegen gecementeerde baksteenbouw. Rechts, aansluitende architectuur van nummer 45, zogenaamd "Poupette", echter met cottage-karakter zie houten erkertravee.