Kerkdorp Nieuw-Stuivekenskerke

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Stuivekenskerke is vandaag een landelijk dorp met zeer verspreide hoevebouw en drie kleine bewoningskernen.

Kasteelhoevestraat, Stuivekenskerkestraat, Viconiastraat (Diksmuide)

Is de omvattende vaststelling van

Boerenwoning

Viconiastraat 20-22, 22A (Diksmuide)
Naar de straat georiënteerde boerenwoning uit de jaren 1920 met aanpalende stallen, naar ontwerp van C. Van Elslande.

Elektriciteitscabine bij de toegang tot het landgoed Vicogne

Kasteelhoevestraat (Diksmuide)
Het betreft een hoog, rechthoekig volume in oranje-gele sierbaksteen, gevat onder betonnen dak met uitkragende luifel, vermoedelijk uit de jaren 1920-1930.

Landgoed Vicogne

Kasteelhoevestraat 2 (Diksmuide)
Het landgoed Vicogne met bijzonder verzorgd landhuis en een aansluitende hoeve-uitbating werd in 1924-1925 heropgebouwd naar ontwerp van de Veurnse architect Camille Van Elslande. De Kasteelhoevestraat vormt de dreef naar het landgoed, en is gelegen in de as van de toegangspoort. De site gaat terug op het vroegere kloosterdomein van de Noord-Franse abdij van Vicogne.

Naamsteen Vicogne voorpost

Naamsteen, in 1984 opgericht op initiatief van de provincie West-Vlaanderen, ter herinnering aan de Duitse voorpost die bij de Vicogne was ingericht tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof

Stuivekenskerkestraat (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk met omringend kerkhof werd heropgebouwd in 1924-1927. De kerk met voorgeplaatste westtoren, die een reconstructie is van de 16de-eeuwse toren van Oud-Stuivekenskerke, is opgebouwd uit een pseudo-basilicaal schip van vier traveeën en een recht afgesloten koor van twee traveeën, met aansluitend onder andere doopkapel en sacristie. De geelbakstenen kerk is afgedekt door leien zadel- en schilddaken. Het ommuurde, rechthoekige kerkhof is toegankelijk via ijzeren poortjes met geometrisch motief, gevat tussen bakstenen pijlers onder ezelsrug. De graftekens dateren vanaf het einde van de 19de eeuw; er is ook een heldenhuldezerkje aanwezig.

Pastorie

Stuivekenskerkestraat 2 (Diksmuide)
Voormalige pastorie in voortuintje met laag bakstenen muurtje met pijlers onder bolvormige bekroning. Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd naar ontwerp van architect Camille Van Elslande (Veurne).

Vrijstaand burgerhuis

Kasteelhoevestraat 1 (Diksmuide)
Vrijstaand burgerhuis. Heropgebouwd in de jaren 1920, zie inslag van de regionale baksteenarchitectuur onder meer aandaken, schouderstukken en vlechtingen. Links Marianisje als aedicula.