Markt en Burg

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Het stadsgezicht van de Markt en de Burg met omgeving omvat belangrijke historische pleinen en straten die een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de stad Brugge.

ruimtelijk-structurerende waarde

Markt en Burg

Blinde-Ezelstraat, Breidelstraat, Burg, Burgstraat, De Garre, Eiermarkt, Geernaartstraat, Geldmuntstraat, Hallestraat, Hoogstraat, Kleine Sint-Amandsstraat, Kuipersstraat, Mallebergplaats, Markt, Oude Burg, Philipstockstraat, Rozemarijnstraat, Sint-Amandsstraat, Sint-Jakobsstraat, Steenstraat, Vlamingstraat, Wollestraat (Brugge)

Is de omvattende vaststelling van

Ambachtshuis van de kuipers

Niklaas Desparsstraat 14, Vlamingstraat 17 (Brugge)
Voormalig ambachtshuis van de kuipers met bijhorend koetshuis in Niklaas Desparsstraat. Diep gericht huis naar ontwerp van meester-metselaar L. Feys en timmerman A. D'Hollander van 1768 als verbouwing van 16de-eeuwse schermgevel afgebeeld bij Marcus Gerards (1562); in kern opklimmend tot de 13de eeuw. Huis van vier en zes traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak, met klokgevel met parement van arduin en classicistische gevelopbouw. Zijgevel van zes traveeën en aanleunende aanbouw van drie traveeën. Voormalig koetshuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 18de eeuw.

Apotheek dr. G. Dryepondt

Wollestraat 7 (Brugge)
Voormalige apotheek van "Docteur G. Dryepondt, pionnier colonial, 1866-1932", zie gedenkplaat. Diephuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgewolfd zadeldak. Gevel van 1841.

Apotheek met klokgevel

Steenstraat 9 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Oude kern mogelijk van 1771 (?). Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1938-1939 naar ontwerp van architect Jef De Coster (Brugge): vervangen van natuurstenen elementen door witsteen van Vaurion, en aanpassen van de pui voor apotheek, te zien aan de attributen in de glas-in-loodwaaier en in bovenlichten opschriften "Apotheek" en "Drogist".

Bogen en neobaroknis met Sint-Amand-beeld door M. D'Hondt

Steenstraat (Brugge)
Bogen over de Kleine Sint-Amandsstraat gebouwd in 1928 ter vervanging van schoorpalen die beide huizen ondersteunden omwille van instortingsgevaar; aan de straatkant, bekronende neobaroknis met buste van Sint-Amand door beeldhouwer M. D'Hondt (Brugge).

Philipstockstraat 5 (Brugge)
Huis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag + entresol onder zadeldak (Vlaamse pannen), van circa 1800 na het verdwijnen van de Sint-Pieters- of Wisselbrug.

Burgerhuis 't Lammetje

Kleine Sint-Amandsstraat 15, Steenstraat 28 (Brugge)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Trapgevel gedateerd "Anno / 1654" zie boogveldversieringen, in plaats van houten gevel.

Burgerhuis De Goude Weerelt

Vlamingstraat 3 (Brugge)
Laat-classicistische lijstgevel naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge) van circa 1850. 1887: bestaande indeling van de winkelramen met ingeschreven kleine rondboogarcade en grote roedeverdeling vervangen door grote beglazing en behoud van de middendeur.

Burgerhuis De Gouden Cop

Steenstraat 1 (Brugge)
Huis van twee + vier traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak, gedateerd "1765", zie jaartal in top, doch oudere kern: moer- en kinderbalken wijzen op een constructie met houten gevel. Huidig neorococo uitzicht bekomen na "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect L. Hubrecht (Brugge) van 1909-1910.

Burgerhuis De Lelie

Steenstraat 18 (Brugge)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Klokgevel gedateerd "1728", zie opschrift. Interessante aanvraag tot puiverandering van 1877 die ook tot dan bestaande indeling weergeeft met brede rondboogdeur in omlijsting met geprofileerd beloop tussen twee smallere. Inmiddels volledig gemoderniseerde begane grond.

Burgerhuis De Matte

Philipstockstraat 3 (Brugge)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen & entresol onder zadeldak, uit de 17de eeuw met kern uit het einde van de 13de eeuw. Verfraaiende Kunstige Herstelling van 1892 naar ontwerp van architect Etienne Timmery. Verankerde bakstenen trapgevel met gebruik van arduin.

Burgerhuis De Meyere

Vlamingstraat 13 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak. Oorspronkelijk sobere neoclassicistische gevel uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Burgerhuis De Pauwe

Vlamingstraat 5 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en lichtgroenbeschilderde neoclassicistische lijstgevel van 1848 naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge).

Burgerhuis De Ramont

Vlamingstraat 7 (Brugge)
Huis van drie traveeën en gelijkvloerse verdieping met entresol, tweede bouwlaag en mezzanino onder afgewolfd zadeldak. Bepleisterde en beige-beschilderde lijstgevel met neoclassicistische inslag.

Burgerhuis gedateerd 1731

Philipstockstraat 2 (Brugge)
Huis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag + entresol onder zadeldak (leien), in klauwstukken gedateerd "17/31"; volgens Devliegher zou dit jaartal echter 1732 moeten zijn.

Burgerhuis gedateerd 1776

Steenstraat 26 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Witbeschilderde bakstenen klokgevel bekroond door driehoekig fronton gedateerd "1776".

Burgerhuis Het Schotterkin

Steenstraat 8 (Brugge)
Huis van drie traveeën begane grond met entresol en één bovenverdieping onder zadeldak. Verhoogde klokgevel, gedateerd 1727: maar oude kern opklimmend tot 15de-16de eeuw.

Burgerhuis In Slype

Steenstraat 20 (Brugge)
Huis van drie traveeën en begane grond en entresol en één bouwlaag onder zadeldak, met een kern uit de 13de eeuw volgens sporen in zijmuren. Klokgevel in classicerende barokstijl, gedateerd "17 / 16" zie jaartal, in plaats van van een uitkragende houten gevel zie bewaarde balklagen. Wijzigingen en Kunstige Herstelling tijdens de 20ste eeuw.

Burgerhuis Sint-Jacob

Wollestraat 19 (Brugge)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) gevat tussen twee zijpuntgevels. Oorspronkelijke gevel uit midden 18de eeuw volgens bouwvergunningen gevel van drie traveeën en twee bouwlagen, gesloopt en herbouwd in 1970.

Burgerwoning in neorenaissancistische stijl

Steenstraat 17 (Brugge)
Neorenaissancistisch breedhuis van zes traveeën - twee brede en vier smalle - en vier bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). "Kunstige Herstelling" van 1910-1911 naar ontwerp van architect Etienne Timmery (Brugge), op vraag van E. Callewaert-Van Damme ter vervanging van 19de-eeuwse lijstgevel. "Kunstige Herstelling" van 1974-1977 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge) met betrekking tot begane grond.

De Damsche Poorte

Vlamingstraat 2 (Brugge)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). 18de-eeuws uitzicht, doch vermoedelijk oude kern.

Eclectisch burgerhuis

Wollestraat 9 (Brugge)
Eclectisch enkelhuis van 1890 naar ontwerp van architect L. Govaerts (Brussel) in plaats van 19de-eeuwse lijstgevel met oude kern. In 1995 "Kunstige Herstelling" van erker naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge).

Eclectisch winkelhuis

Steenstraat 13 (Brugge)
Monumentaal eclectisch winkelhuis van één brede travee links + drie traveeën, een hoge begane grond + entresol en twee bovenverdiepingen, resultaat van de "Kunstige Herstelling" in plaats van twee trapgevels van 1911-1914, zie jaarcartouches met inscriptie "MCMXI"; naar ontwerp van architect E. Timmery (Brugge). Latere wijzigingen aan de begane grond onder meer in 1932. "Kunstige Herstelling" van 1974-1977 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge): vormelijke aanpassing van begane grond.

Gildehuis De Drie Meunycken

Steenstraat 19 (Brugge)
Voormalig ambachtshuis van de bakkers zie uithangbord. Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Laatrenaissancistische krulgevel gedateerd "15 / 60".

Hoekcomplex

Breidelstraat 2, Wollestraat 1 (Brugge)
Oorspronkelijk drie afzonderlijke panden van respectievelijk drie, vijf en vijf traveeën en drie en een halve bouwlaag onder samengestelde schild- en zadeldaken. Lijstgevels met 19de-eeuws uitzicht; samenvoeging van gelijkvloerse verdieping resulteert in huidig winkelpand.

Hoekhuis

Geldmuntstraat 2, Sint-Jakobsstraat 1 (Brugge)
Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel in Lodewijk-XV-stijl uit het derde kwart van de 18de eeuw.

Hoekhuis 't Oude Cruysse

Vlamingstraat 1 (Brugge)
Laatclassicistisch hoekpand van één + één + twee traveeën en drie bouwlagen onder half schilddak, van circa 1850. 1853: aanpassen aan winkelfunctie.

Huis 't Handvat

Vlamingstraat 15 (Brugge)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen trapgevel (8 trappen + topstuk) met sierankers in neo-Brugse stijl van 1904. Gebruik van zandsteen voor puilijst, basissen, en kruiskozijnen.

Huis De Drie Coninghen

Steenstraat 11 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Jaartal "17 / 71" verwijst vorig geveluitzicht met name puntgevel. Consoliderende restauratie van 1943 naar ontwerp van architect F. Vervalcke (Knokke) met betrekking tot bovenverdieping; "Kunstige Herstelling" van 1974-1977 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge): historiserende reconstructie van begane grond naar ontwerptekening van 1886.

Huis De Gapaert

Steenstraat 5 (Brugge)
Huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de 17de eeuw met in de loop van de 19de eeuw aangepaste bovenvensters.

Huis De Halsbrecht of Het Pansyser

Vlamingstraat 9 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen + entresol onder zadeldak (Vlaamse pannen) met 18de-eeuws uitzicht als verbouwing van ouder pand, zie interieur en achtergevel met tuitgevel.

Huis De Speghele

Wollestraat 13 (Brugge)
Huidig uitzicht resultaat van verfraaiende en historiserende "Kunstige Herstelling" in 1990 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge). Oorspronkelijke gevel van circa 1500, in de loop van de 17de eeuw uitgebreid met achterhuis van twee bouwlagen onder zadeldak.

Huis Den Ceulenaere

Vlamingstraat 22-24 (Brugge)
Verankerde bakstenen trapgevel (10 trappen + topstuk) met gebruik van Doornikse steen voor begane grond en hoekkettingen; verwerking van zandsteen voor kozijnconstructies.

Huis Sint-Niklaas

Steenstraat 7 (Brugge)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; trapgevel teruggaand tot de 17de tot 18ee eeuw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1947-1948 naar ontwerp van architect J. De Coster (Brugge).

Huis van Antwerpen

Laatgotisch diephuis van drie + drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, van circa 1500; consoliderende Kunstige Herstelling van 1882. Verankerde, witbeschilderde bakstenen tuitgevel met schouderstukken, verticaal geaccentueerd door indeling volgens Brugse travee. Hoeknis met Mariabeeld.

Huizen Den Ouden Ezele en Den Ouden Schaeck

Steenstraat 22-24 (Brugge)
Huizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels uit midden 18de eeuw met attiek aan weerszij van de twee rondbogige dakvensters onder gestrekte waterlijst.

Neoclassicistisch burgerhuis

Burg 9, Mallebergplaats 2 (Brugge)
Neoclassicistisch diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), oudere kern te zien aan kelder met tongewelf, doch gevel van 1850 ter vervanging van twee trapgevels. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl.

Stadswoning

Wollestraat 5 (Brugge)
Lijstgevel uit de 18de eeuw met latere aanpassingen: in 1872 worden vier rechthoekige vensters van de tweede bouwlaag vervangen door drie steekboogvensters die in 1923 verbouwd worden tot deurvensters met opengewerkte borstwering.

Stadswoning in neoclassicistische stijl

Vlamingstraat 4-8 (Brugge)
Classicistisch huis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (Vlaamse pannen). 18de-eeuws uitzicht. Wijzigen van onderbouw ingezet in 1838.

Stadswoning met achterhuis

Vlamingstraat 11, 11A (Brugge)
Gotisch diephuis van vijf traveeën, een hoge gelijkvloerse verdieping en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen) en achterliggend diephuis. Gevel met grotendeels vernieuwd kalkzandstenen parement opklimmend tot eind 15de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" in 1952 naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge).

Stadswoning met klokgevel

Steenstraat 6 (Brugge)
Huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Huidig uitzicht resultaat van sterke aanpassingen van oorspronkelijke 18de-eeuwse klokgevel met 19de-eeuwse openingen; in 1933 verhoging van de top en aanbrengen van het jaartal "17 / 67" door architect M. Vermeersch (Brugge).

Stadswoning met trapgevel

Wollestraat 3 (Brugge)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Trapgevel uit de 18de eeuw, volgens Devliegher met jaartal "177."; aangepaste onderbouw met grosso modo bewaarde ordonnantie van 1814.

Stadswoning met winkel

Wollestraat 15 (Brugge)
Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met aflijnende kroonlijst op klossen en panelenfries uit de eerste helft van de 19de eeuw. Reeds handelszaak in de tweede helft van de 19de eeuw met wijzigingen van winkelpui onder meer in 1881 en 1989.

Stadswoningen De Speghele

Steenstraat 30-32 (Brugge)
Twee diephuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Twee identieke laatgotische trapgevels, nummer 30 van 1596, nummer 32 grotendeels verbouwd.

Stadswoningen met halsgevel

Steenstraat 10-12 (Brugge)
Twee diephuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; beide met halsgevel. Bepleisterde en witbeschilderde halsgevels met bekronend driehoekig fronton.

Stadswoningen met trapgevels

Vlamingstraat 14-16 (Brugge)
Twee soortgelijke diephuizen van twee/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Trapgevels (8 trappen + topstuk) van verankerde gele baksteen, uit de 17de eeuw.

Winkel Het Molenken

Philipstockstraat 9 (Brugge)
Huis van vier + zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgewolfd zadeldak met oude kern.

Woning Den Arent

Steenstraat 15 (Brugge)
Gevelsteen met tweekoppige arend. Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Trapgevel gedateerd "Anno / 1626", zie cartouche. "Kunstige Herstelling" van 1974-1977 naar ontwerp van architect L. Vermeersch.