Vismarkt, Huidenvettersplein en Rozenhoedkaai met omgeving in Brugge

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Het stadsgezicht van de Vismarkt, het Huidenvettersplein en de Rozenhoedkaai met omgeving omvat belangrijke historische structuren in de Brugse binnenstad. De aanwezige structuren en de bebouwing zorgen voor een opmerkelijke historische gelaagdheid in het stadsbeeld.

ruimtelijk-structurerende waarde

technische waarde

industrieel-archeologische waarde

Braambergstraat 1-8, 10-18, 6A, 1A, Huidenvettersplein 1-2, 4, 10-12, 13, Jozef Suvéestraat 2A, Rozenhoedkaai 1-9, Vismarkt 1-13, 1A, Wollestraat 21-29, 33-53, 29A, 31A-B (Brugge)

Is de omvattende vaststelling van

Ambachtshuis van de korendragers

Braambergstraat 7 (Brugge)
Voormalig ambachtshuis van de korendragers, zie gevelstenen door M. D'Hondt (eerste kwart van de 20ste eeuw). Diephuis van twee/één travee/ën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gerestaureerd in 1892. Verankerde, bakstenen trapgevel (6 treden + topstuk), gebouwd in plaats van houten gevel, op een barokgetinte cartouche van natuursteen gedateerd "1637".

Blinde Ezelbrug

Blinde-Ezelstraat (Brugge)
De Blinde Ezelbrug overwelft de Reie en was oorspronkelijk één van de vier bruggen die toegang boden tot de 10de-eeuwse grafelijke burcht. De huidige brug is echter gebouwd in 1855 naar een ontwerp van de Brugse stadsarchitect Jean-Brunon Rudd.

Brouwerij in empirestijl

Wollestraat 25 (Brugge)
Voormalige brouwerij, thans winkelpand met bijhorend dakterras. Monumentaal diephuis met links poortgebouw die toegang gaf tot brouwerij op achtererf tegenaan Kraanrei met deels bewaarde 19de-eeuwse bakstenen reigevel.

Brouwerij-mouterij Léon Schaeverbeke

Wollestraat 37-41, 47 (Brugge)
Voormalige brouwerij-mouterij van Léon Schaeverbeke. Thans "Het Bourgoensche cruyce / Croix de Bourgogne" toegankelijk via de poort van nummer 35. Gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige binnenkoer uitziend op de Rozenhoedkaai; naar voor springend balkon met ijzeren leuning op zware consoles. Laatst genoemde onderging "Kunstige Herstelling" in 1971 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge).

Braambergstraat 18 (Brugge)
In zijn huidige vorm, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Gedateerd "ANNO/ 1528" en "GEBOUWD IN / 1627 / HERSTELD IN / 1893". In 1846, toevoegen van kantelen, dakvenster en verlagen van twee linker vensters; "Kunstige Herstelling" van 1893. Consoliderende restauratie in 1999-2000 naar ontwerp van architect B. Delaey (Brugge).

Burgerhuis De Goude Rake

Braambergstraat 16 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gevel door middel van jaarankers gedateerd "1666". Ontpleisterde, verankerde trapgevel van baksteen (10 treden + topstuk).

Burgerhuis De Gouden Kelk

Braambergstraat 14 (Brugge)
Imposant diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 16de eeuw, zie dakconstructie zonder nokbalk. Gerestaureerd in 1984: omvormen van handelsruimte tot woonhuis.

Burgerhuis met lijstgevel

Wollestraat 33 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Lijstgevel van circa 1800, doch oude kern uit de 17de eeuw.

Burgerhuis met toegang tot Het Bourgoensche Cruyce

Wollestraat 35 (Brugge)
Breedhuis van vier/zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, via de brede rondboogpoort toegang verlenend tot zogenaamd "Het Bourgoensche cruyce / Croix de Bourgogne". Lijstgevel van vóór 1847 verfraaid in 1932-1933 naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge).

Herberg In de Vogelmarkt

Braambergstraat 1 (Brugge)
Gelegen aan de hoek met Rozenhoedkaai en Huidenvettersplein. Voormalige herberg "IN DE / VOGEL / MARKT", zie gevelsteeninscriptie en afbeelding van twee vogels boven inkom in zijgevel. Diephuis, mogelijk uit de 17de eeuw; authentieke opstand verdween na verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1937-1939 naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge).

Herenhuis

Braambergstraat 10, Jozef Suvéestraat 2A (Brugge)
Complex huis oorspronkelijk bestaande uit hoofdvolume aan Braambergstraat en aan de Suvéestraat een schakelvolume waarin mogelijk de keuken was ondergebracht, en een open galerij, diephuis en traptoren die heden (deels) doorlopen over Jozef Suvéestraat nummer 2.

Herenhuis De Oude Steen

Wollestraat 29, 29A-E (Brugge)
Historische stadswoning “De Oude Steen”, archivalisch gedocumenteerd vanaf de 14de eeuw maar met delen die opklimmen tot het einde van de 12de eeuw. Breed diephuis met afgeknot zadeldak, drie bouwlagen hoog en volledig onderkelderd. Verbouwd in 1994-1995 naar ontwerp van architect Luc Vermeersch.

Hoekhuis

Braambergstraat 2 (Brugge)
Hoekpand van drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de Braambergstraat, Vlaamse pannen) uit de 17de eeuw. Verbouwingen aan hoekhuis, voorzien in 1919 naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge) worden omwile van financiële moeilijkheden niet uitgevoerd; wel slopen van achterbouw en optrekken van neobarokvleugel naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge). Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1972-1974 naar ontwerp van architect P. Galle (Brugge) met betrekking tot hoekpand.

Hoekhuis

Braambergstraat 12 (Brugge)
Hoekpand van vier + één + drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder schilddak. Twee woningen werden samengevoegd en vermoedelijk in de loop van het eerste kwart van de 19de eeuw voorzien van een empiregetinte gevel. In 1988, gerestaureerd en verbouwd naar ontwerp van architect E. Van Biervliet (Brugge): opsplitsing van het pand in appartementen en kantoorruimtes met achterbouw rondom binnentuintje.

Huis Perez de Malvenda

Wollestraat 53 (Brugge)
Laatgotisch complex huis uit 15de-16de eeuw gebouwd in opdracht van Perez de Malvenda. Uitzicht resultaat van verschillende verbouwingen.

Stadswoning

Braambergstraat 3 (Brugge)
Diephuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), oudere kern. Beschilderde bakstenen lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Consoliderende restauratie van 1999-2001: terugbrengen van voor- en achtergevel naar 19de-eeuwse toestand.

Stadswoning

Wollestraat 31A-B (Brugge)
Huis van zes traveeën en twee bouwlagen + entresol onder gemansardeerd zadeldak (Vlaamse pannen). Huidige gevel naar ontwerp van architect A. Dugardyn van 1913 in plaats van rijkelijk uitgewerkte lijstgevel van 1868.

Stadswoning De Clavere

Wollestraat 23 (Brugge)
Huis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag. Gevel met uitzicht van circa 1800. Aangepast aan handelsfunctie in 1901. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1990 naar ontwerp van architect F. Vuylsteke (Zwevezele).

Stadswoning Den Zandbergh

Wollestraat 27 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Verankerde bakstenen trapgevel opgetrokken als "Kunstige Herstelling" in 1905 in plaats van lijstgevel.

Stadswoning Hier was 't Groenhuys

Wollestraat 21 (Brugge)
Verankerde bakstenen trapgevel (9 trappen + topstuk) met gebruik van zandsteen voor kruis- en bolkozijnen, speklagen ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels en ornamenten als mascaron, cartouches en jaartal.

Stadswoning met trapgevel in neorococo

Wollestraat 29 (Brugge)
Huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen trapgevel (7 treden + topstuk) in neorococostijl, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Stadswoningen

Braambergstraat 4-8, 6A (Brugge)
Twee diephuizen en één samenstel van twee diephuizen (nummer 6), van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, opgetrokken in de loop van de 16de eeuw (nummer 4) of 17de eeuw. Verankerde en beschilderde, bakstenen trapgevels. Nummers 4 en 8 bewaren een tweeledige, neoclassicistische houten winkelpui.