Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpskom Wulveringem

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
173936
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/173936

Besluiten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 26-04-2024  ID: 15115

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Dorpskom met centrale parochiekerk, omgeven door een kerkhof afgezoomd met linden. De gekasseide dorpsstraat loopt vanaf de Kwadestraat in oostelijke richting en buigt via een rechte hoek om de kerk in zuidelijke richting naar de Gouden-Hoofdstraat met enkele beeldbepalende historische gebouwen. De Wulveringemstraat met bochtig tracé vertoont een 19de-eeuws straatbeeld met kleinschalige bebouwing.

Waarden

architecturale waarde

-

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Dorpskom Wulveringem

Gouden-Hoofdstraat , Kasteeldreef , Kwadestraat , Wulveringemstraat (Veurne)
Dorpskom met centrale parochiekerk, omgeven door een kerkhof afgezoomd met linden. De gekasseide dorpsstraat loopt vanaf de Kwadestraat in oostelijke richting en buigt via een rechte hoek om de kerk in zuidelijke richting naar de Gouden-Hoofdstraat met enkele beeldbepalende historische gebouwen. De Wulveringemstraat met bochtig tracé vertoont een 19de-eeuws straatbeeld met kleinschalige bebouwing.

Is de omvattende vaststelling van

Arbeiderswoning

Wulveringemstraat 40 (Veurne)
Alleenstaande 19de-eeuwse arbeiderswoning, vroeger vermoedelijk tweegezinswoning. Breedhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, opgevat als een beschilderde verankerde baksteenbouw.


Arbeiderswoningen

Kwadestraat 1-3, 7-15 (Veurne)
Schuin ten opzichte van rooilijn inspringende lintbebouwing uitgezonderd alleenstaand nummer 1, ten westen van de dorpskom van Wulveringem en er visueel bijhorend. Voortuintjes bij nummer 1, 3, 5.


Arbeiderswoningen

Wulveringemstraat 36-38 (Veurne)
Alleenstaand rijtje arbeidershuisjes uit het vierde kwart van de 18de eeuw (?) (nummer 38) en de 19de eeuw (nummer 36) aan zogenaamd "Calleyeweg". Voorliggende moestuinen met regenwaterput.


Dorpswoning

Wulveringemstraat 42 (Veurne)
Zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.


Dorpswoning

Wulveringemstraat 29 (Veurne)
Licht ten opzichte van de rooilijn achteruitspringend breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw.


Dorpswoning

Wulveringemstraat 27 (Veurne)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw. Lijstgevel gecementeerd met schijnvoegen en witbeschilderd boven gepikte plint.


Dorpswoning

Wulveringemstraat 8 (Veurne)
Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw.


Dorpswoning

Wulveringemstraat 6 (Veurne)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), van 1869 volgens gevelsteen in rechter zijpuntgevel.


Dorpswoning

Gouden-Hoofdstraat 60 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Gele baksteenbouw.


Dorpswoning In de Kasteeldreef

Kasteeldreef 2 (Veurne)
Breedhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de 19de eeuw, zogenaamd 'In de kasteeldreef'. Verankerde bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen. Links, iets lager aanbouwsel van twee traveeën onder kort overstekend zadeldak.


Dorpswoning op hoek

Wulveringemstraat 19 (Veurne)
Hoekhuis bij steegje rechts. Diephuis van drie traveeën en één bouwlaag onder licht geknikt zadeldak (mechanische pannen), met oude kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Nieuwe puntgevel.


Dorpswoning uit 19de eeuw

Gouden-Hoofdstraat 56-58 (Veurne)
Twee breedhuizen van één bouwlaag met respectievelijk vijf en vier traveeën onder zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw; jaarsteen 1866 in rechter zijpuntgevel van nummer 56.


Dorpswoningen gedateerd 1866

Gouden-Hoofdstraat 50-52 (Veurne)
Bakstenen huizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1866.


Gesloten dorpshoeve

Gouden-Hoofdstraat 42, Wulveringemstraat 2A (Veurne)
Gesloten dorpshoeve met een boerenwoning, die vroeger vermoedelijk ook herberg was, en een dwarsschuur. Boerenhuis met vijf traveeën van twee bouwlagen onder zadeldak met links wolfseind; vermoedelijk oude kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw volgens haakse schuurvleugel, echter sterk verbouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Links, haaks aanleunende dwarsschuur onder overstekend zadeldak op houten modillons; oude kern uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


Herberg Driekoningen

Wulveringemstraat 40 (Veurne)
Voormalige herberg, type afspanning zie achterliggend verhard erf met kleine stal en twee dwarsschuurtjes. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak, met oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw volgens aandaken met muurvlechtingen en schouderstukken; verbouwd in 1968 in pseudo-regionale bouwtrant. Twee dwarsschuurtjes onder kort overstekend zadeldak, uit de 19de eeuw.


Herberg In 't hof van commerce

Wulveringemstraat 16 (Veurne)
Breedhuis met vier traveeën + rechts twee opkamertraveeën van twee bouwlagen onder licht gebogen, doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de 19de eeuw.


In het Gouden Hoofd Afspanning

Gouden-Hoofdstraat 66 (Veurne)
Ingeplant aan westelijke dorpskomrand van Wulveringem, op kruispunt bij Kwadestraat. Afspanningstype aanleunend bij het langgestrekte hoevetype van boerenhuisherberg met links aanleunende kleine stal en dwarsschuurtje. Geasfalteerd voorpleintje. Achterliggende moestuin met haag aan straatzijde.


Kapelanie

Kasteeldreef 1 (Veurne)
Alleenstaand huis op hoek bij Wulveringemstraat, rechts van toegang met hek tot vermeld kasteel, ten noordoosten van de kerk. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder kort overstekend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit eind 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw.


Langsschuur

Gouden-Hoofdstraat 46A (Veurne)
Langsschuurtje onder overstekend zadeldak, uit de 19de eeuw, met wanden in stijl- en regelwerk en bakstenen zijpuntgevels.


Notariswoning

Gouden-Hoofdstraat 62-64 (Veurne)
Voormalige notariswoning, zie inscriptie op koperen hangklep van brievenbus; fungeerde een tijdje als school gehouden door de zusters van Belle (20ste eeuw) volgens bewoner; thans opgesplitst in twee burgerhuizen.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Wulveringemstraat (Veurne)
Georiënteerd laatgotisch bedehuis met belangrijke resten van vroegere romaanse kerk. Ingeplant midden de dorpskom ten zuiden van het kasteel Beauvoorde. Omringend kerkhof en kerkpad respectievelijk afgezoomd met dubbele en enkele rij linden. Op het kerkhof onder meer oorlogsgedenkteken en Brits militair ereperk.


Tuinierswoning van het kasteel Beauvoorde

Wulveringemstraat 12 (Veurne)
Voormalige kleine tuinierswoning, ten zuidwesten van het kasteel Beauvoorde. Alleenstaand arbeidershuisje met omhaagd voortuintje; houten toegangshek. Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpskom Wulveringem [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/173936 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.