Watermolen Koningsmolen en Getebrug

Turbinewatermolen de Koningsmolen met hoevegebouwen, cichoreiast, Getebrug en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Koningsmolen, de hoevegebouwen, de cichoreiast en de Getebrug. De omgeving van dit complex is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De Koningsmolen met hoevegebouwen, cichoreiast, Getebrug met inbegrip van alle toebehoren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

als uniek voorbeeld van een watermolen, oorspronkelijk een hertogelijke banmolen (later uitgerust met een zeldzame Girard-turbine) in combinatie met een oude brug/vierkantshoeve/cichoreifabriek met ast, als geheel te dateren vanaf de 15de eeuw (oude kern) tot circa 1900; als materiële getuige met voorbeeldwaarde van de ondernemingsdynamiek bij de eigenaren/uitbaters van een watermolen die uitgaande van hun landbouwactiviteiten de eigen industriële verwerking van hun producten opzetten in een maalderij, cichoreifabriek, margarinefabriek en brouwerij.

Gesloten hoeve met watermolen

Brouwerijstraat 68 (Landen)
De Koningsmolen is een uniek voorbeeld van een watermolen, oorspronkelijk een hertogelijke banmolen in combinatie met een oude brug/vierkantshoeve/cichoreifabriek met ast, als geheel te dateren vanaf de 15de eeuw tot circa 1900.