Modelhoeve uit de wederopbouwperiode

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

Deze aan de straat gelegen, kleine wederopbouwhoeve is één van de modelhoeves, gebouwd door de eigenaar van het verdwenen kasteel van Hollebeke. De hoeve werd na de oorlogsvernietiging ten zuiden van de vooroorlogse site heropgebouwd. De losse bestanddelen zijn in U-vorm rondom het kleine erf opgesteld. Kenmerkend voor de sobere regionalistische baksteenarchitectuur zijn de doorgetrokken strekse banden bij boerenwoning en stallen, en de lisenen bij de dwarsschuur. De hoeve met semigesloten volumewerking is beeldbepalend gelegen in een nog deels open landbouwgebied. Vanuit het oosten bepaalt het lange stalvolume met witgeschilderde strekken boven deuren en vensters het beeld van de hoeve.

Kortewildestraat 32 (Ieper)