Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Bedijkte molenloop Sassenbroek

Vastgesteld landschappelijk erfgoed van tot heden

ID
174102
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/174102

Besluiten

Omzetting van de landschapselementen opgenomen in de vastgestelde landschapsatlas naar de inventaris van landschappelijk erfgoed
omzettingsbesluiten: 01-06-2023  ID: 15120

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Dit onroerend goed werd bij ministerieel besluit vastgesteld in de inventaris van het landschappelijk erfgoed. Tegelijkertijd werd de eerdere opname van dit onroerend goed in de vastgestelde landschapsatlas geschrapt.

Dit alles conform artikel 58 van het decreet van 10 juni 2022 tot wijziging van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013, wat betreft de uitvoering van de visienota lokaal erfgoedbeleid en de toekenning van beboetingsbevoegdheid aan de gewestelijke beboetingsentiteit.

De bedijkte molenloop bij de Sassenbroekmolen werd aangelegd in functie van een bovenslagmolen. Het bovenslagrad gaat steeds gepaard met een grotere waterbouwkundige ingreep in het landschap, welke mettertijd werd gerealiseerd. Deze technische ingreep in het landschap verbeterden de kracht van de molen en vertegenwoordigt daarmee een technische waarde. Op de historische topografische kaarten is deze ontwikkeling te volgen, op de kaart van Vandermaelen (circa 1850) is nog geen spoor van dijken. Vanaf het einde van de 19de eeuw zijn de dijkjes zichtbaar en begin 20ste eeuw is te zien dat de waterloop tussen twee dijken gestuwd wordt. Momenteel is deze dijkenstructuur duidelijk zichtbaar in het landschap, de dijkjes zijn deels begroeid met struweel.



Waarden

technische waarde

-

industrieel-archeologische waarde

-

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Bedijkte molenloop Sassenbroek

Sassenbroekstraat (Borgloon)
De bedijkte molenloop bij de Sassenbroekmolen werd aangelegd in functie van een bovenslagmolen. Het bovenslagrad gaat steeds gepaard met een grotere waterbouwkundige ingreep in het landschap, welke mettertijd werd gerealiseerd. De waterloop (Herkeloop) werd tussen twee dijkjes afgeleid en opgestuwd tot aan de molen waar het het gewenste verval gekregen had. De dijkenstructuur is nog duidelijk zichtbaar in het landschap.

Andere relaties

Heeft als voorganger

Bedijkte molenloop Sassenbroek

Sassenbroekstraat (Borgloon)


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.