Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Stalkerschans in de vallei van de Bezoensbeek

Vastgesteld landschappelijk erfgoed van tot heden

ID
174112
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/174112

Besluiten

Omzetting van de landschapselementen opgenomen in de vastgestelde landschapsatlas naar de inventaris van landschappelijk erfgoed
omzettingsbesluiten: 01-06-2023  ID: 15120

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Dit onroerend goed werd bij ministerieel besluit vastgesteld in de inventaris van het landschappelijk erfgoed. Tegelijkertijd werd de eerdere opname van dit onroerend goed in de vastgestelde landschapsatlas geschrapt.

Dit alles conform artikel 58 van het decreet van 10 juni 2022 tot wijziging van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013, wat betreft de uitvoering van de visienota lokaal erfgoedbeleid en de toekenning van beboetingsbevoegdheid aan de gewestelijke beboetingsentiteit.

De Stalkerschans is een rechthoekige, met brede gracht omgeven stuk grond in de vallei van de Bezoensbeek, op de zuidwestelijke rand van het Kempisch plateau. De structuur bestaande uit een schanslichaam met omgevende verdedigingsgracht is zeer goed bewaard.



Waarden

historische waarde

De Stalkerschans is een typisch voorbeeld van hoe een plattelandsgemeenschap zich in het ancien régime verdedigde tegen voorbijtrekkende militaire troepen in oorlogstijd. De schans is het resultaat van het gemeenschappelijk burgerinitiatief van een kleine gemeenschap die bij gebrek aan een officieel verdedigend leger haar verdediging in eigen handen neemt. Dergelijke boerenschansen kwamen veelvuldig in de Kempen voor. Dit exemplaar is één van de best bewaarde.


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Stalkerschans in de vallei van de Bezoensbeek

Schansstraat (Zutendaal)
Een rechthoekige, met brede gracht omgeven stuk grond in de vallei van de Bezoensbeek, op de zuidwestelijke rand van het Kempisch plateau. Deze vluchtschans of ook boerenschans genoemd is aangelegd door gezinnen uit de omliggende gehuchten als toevluchtsoord tegen militaire strooptochten van militaire troepen op doortocht. De verdedigingsgracht van de Stalkerschans wordt met uittredend kwelwater gevoed, terwijl het overtollige water via een overloop naar de Bezoensbeek afloopt. De structuur bestaande uit een schanslichaam en de omgevende verdedigingsgracht is zeer goed bewaard.

Andere relaties

Heeft als voorganger


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stalkerschans in de vallei van de Bezoensbeek [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/174112 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.