Beschermde archeologische site

Kasteelsite van Grevenbroek

Beschermde archeologische site van tot heden

ID
174124
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/174124

Besluiten

Kasteelsite van Grevenbroek
definitieve beschermingsbesluiten: 05-07-2023  ID: 15143

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De kasteelsite van Grevenbroek is als archeologische site beschermd.Waarden

De archeologische site kasteelsite van Grevenbroek in Hamont-Achel is van algemeen belang wegens de volgende erfgoedwaarde:

archeologische waarde

Het kasteel Grevenbroek is één van de zeldzame middeleeuwse burchtsites in het noorden van de provincie Limburg. Het kasteel van Grevenbroek werd vermoedelijk opgericht in de eerste helft van de 14de eeuw, maar zou ook al verder in de tijd kunnen teruggaan. De site neemt als hoofdplaats van een onafhankelijk allodium een niet onbelangrijke plaats in de geschiedenis van het Graafschap Loon en het prinsbisdom Luik in. Later, rond 1700, speelde het kasteel van Grevenbroek een rol in een internationaal conflict tussen Frankrijk en een coalitie van Oostenrijkers, Engelsen en Hollanders.

Ondanks enkele recentere verstoringen tonen het geofysisch- en het booronderzoek aan dat er nog muurstructuren en restanten van gebouwen in de ondergrond bewaard zijn. Bovendien is de omwalling van het kasteel zeer herkenbaar in het landschap.

Daarnaast is ook de relatie met de nabijgelegen Tomp van Grevenbroek, molen van de heren van Grevenbroek die dit kasteel bewoonden, een interessant gegeven. De windmolen is beschermd als monument en maakt deel uit van een beschermd cultuurhistorisch landschap.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Kasteelsite van Grevenbroek

Molendijk (Hamont-Achel)
Het kasteel Grevenbroek is één van de zeldzame middeleeuwse burchtsites in het noorden van de provincie Limburg. Het kasteel van Grevenbroek werd vermoedelijk opgericht in de eerste helft van de 14de eeuw, maar zou ook al verder in de tijd kunnen teruggaan.

Andere relaties

Heeft als voorganger

Kasteelsite van Grevenbroek

Molendijk (Hamont-Achel)


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.