Unesco werelderfgoed bufferzone

Cluster Pilkem Ridge: buffer

Unesco werelderfgoed bufferzone van tot heden

ID
174401
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/174401

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van UNESCO Werelderfgoed vind je op onze website.

Beschrijving

De cluster Pilkem Ridge is erkend als werelderfgoed. Deze cluster bestaat uit vier kernzones, Welsh Cemetery (Caesar's Nose), No Man's Cot Cemetery, Track X Cemetery en Buff's Road Cemetery, en een bufferzone.

Het volledige dossier kan je raadplegen op de website van UNESCO.



Aanduiding van

Is de omvattende aanduiding van

Buffs Road Cemetery

Hogeziekenweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van A.J.S. Hutton. Het betreft een rechthoekige, ommuurde begraafplaats met vooraan het 'Cross of Sacrifice' en vrij onregelmatig verspreide witte grafstenen.


No Man's Cot Cemetery

Moortelweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren hek, 'Cross of Sacrifice' en enkele rijen witte grafstenen.


Track X Cemetery

Moortelweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door W.C. Von Berg. In de witte voormuur met traliewerk zit een smeedijzeren toegangshek tussen pijlers. De andere zijden zijn omhaagd. Het 'Cross of Sacrifice' staat centraal vooraan en wordt geflankeerd door opgaande bomen.


Welsh Cemetery (Caesar's Nose)

Moortelweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van A.J.S. Hutton. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats met 'Cross of Sacrifice' en enkele rijen witte grafstenen.

Is de gedeeltelijke aanduiding van

Slagveld Pilkem Ridge

Boezinge, Sint-Jan (Ieper), Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)
Dit gebied omvat Slagveld van Pilkem Ridge met verspreide militaire begraafplaatsen ten noorden van Ieper en ten oosten van het Kanaal Ieper-IJzer. Tot de kern van het gebied behoort het deel van het slagveld uit de Eerste Wereldoorlog dat met de eerste dodelijke gasaanval (22-23 april 1915) in de militaire geschiedenis wordt geassocieerd. In de chronologie van de Eerste Wereldoorlog dateert dit slagveld uit de periode 1915-1917, die de tijd tussen de tweede en derde slag om Ieper omspant. Ruim twee jaar bleef de frontlijn hier liggen. Ten noorden van deze ankerplaats vormde een waterlijn of overstroomde zone de scheiding tussen de geallieerde en Duitse troepen. Het front volgde de oevers van het kanaal Ieper-IJzer. Pas vanaf kilometerpaal 4 aan het Kanaal Ieper-IJzer verliet het de kanaalzone en liep het front verder over land.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.