Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Damburghoeve met omwalling en drevenstelsel

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot (voorlopige bescherming)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

voorlopige beschermingsbesluiten: 06-10-2023  ID: 15184

De Damburghoeve met omwalling en drevenstelsel in Bocholt, is beschermd als dorpsgezicht.

Het dorpsgezicht Damburghoeve met omwalling en drevenstelsel in Bocholt is van algemeen belang wegens de volgende erfgoedwaarden:

ruimtelijk-structurerende waarde

De Damburghoeve vormt als groene kern met opvallende toegangsdreef en open grachten langs drie zijden een duidelijk herkenbaar element in het landschap. De aangrenzende akker ten zuidoosten biedt een open zicht op de Damburghoeve van op de Reppelerweg.

Bij de Damburghoeve ligt een netwerk van loodrechte toegangsdreven dat de open ruimte rondom de hoeve domineert en structureert. De rechte dreven met opgaande eiken versterken de visuele relatie met de hoeve en de historische context van de site. De dreven met Amerikaanse eik vallen op door hun monumentaal karakter en zijn zeldzame relicten van de oorspronkelijke imposante dreven.

historische waarde

De damburghoeve en haar omgeving heeft historische waarde als het voormalig cijnshof van de heren van Bocholt. De Damburghoeve en haar omgeving is daarmee een zeldzame getuige van de middeleeuwse ontginningsgeschiedenis in dit gebied. De hoeve met poortgebouw, omwalling en drevenstelsel vormen een karakteristiek ensemble en is nog steeds herkenbaar als dominant element net buiten de dorpskern van Bocholt.

De naam Damborg betekent een door een dam of wal versterkte hoeve. In 1683 wordt de cijnshoeve Dammenborg vermeld met gronden, weilanden en plantages. In 1769 bestond de Damburghoeve met aanhorigheden uit het ‘kasteel’ met bos, gracht en weide rondom en een aantal percelen met nieuw aangeplante dennen. De hoeve met omwalling en dreven is reeds opgetekend op de Kabinetskaart van graaf de Ferraris van 1771-1778. Deze dreven vormden de toegang tot de hoeve van op de hoofdwegen Bocholt-Kaulille ten noordwesten en Bocholt-Reppel ten zuidoosten. De dreef naar het zuidwesten verbond het domein met de uitgestrekte heide waar vanaf de 18de eeuw stelselmatig naaldbos werd aangeplant. In de 19de eeuw is de omgeving van de hoeve overwegend bebost gebied, om tegen het midden van de 20ste eeuw te evolueren tot akkers en weiland.

Het drevenstelsel vormt tot vandaag een herkenbaar en landschappelijk sterk structurerend element dat refereert aan het historisch ontginningslandschap. De dreefelementen met Amerikaanse eik zijn door hun hoge ouderdom representatief voor de oorspronkelijke monumentale dreven. De heraanplant van de dreven met zomereik zorgt voor continuïteit van dit historisch netwerk en bestendigt de visuele relatie met de Damburghoeve. Ook de grachten die historisch het domein begrensden bleven aan drie zijden herkenbaar bewaard. Het perceel ten zuidoosten van de hoeve heeft zijn perceelsgrens uit de 19de eeuw behouden, gemarkeerd door een bebost talud.

Damburghoeve met drevenstelsel

Eikenlaan 1 (Bocholt)
Damburg was een cijnshof, dat verworven werd door de heren van Bocholt. De zetel was een herenhoeve, die door de heer verpacht werd en een paar dagen per jaar door hem gebruikt werd als jachtpaviljoen. Mogelijk was Damburg oorspronkelijk een schans voor de inwoners van het dorp, opgericht in het vierde kwart van de 16de eeuw. De hoeve omvat zuidwesten het poortgebouw van 1715, met aansluitende recente aanbouwsels, en de hoeve in de noordwestelijke vleugel bestaande uit een woonhuis en aansluitend dienstgebouwen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Rondom de omwalde hoeve ligt een netwerk van dreven dat zich enerzijds uitstrekt van noordwest naar zuidoost en anderzijds van noordoost naar zuidwest.

Wordt opgevolgd door