Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolen Koningsmolen: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
175
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/175

Besluiten

Turbinewatermolen de Koningsmolen met hoevegebouwen, cichoreiast, Getebrug en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 10-06-1999  ID: 3441

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de omgeving van de watermolen Koningsmolen.



Waarden

De omgeving van de turbinewatermolen, genaamd de Koningsmolen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

als een interessant voorbeeld van een watermolensite die reeds in 1283 als eigendom van de Hertog van Brabant in documenten wordt vermeld die zowel een watermolen, hoeve, cichoreiast als brug uit 1530 omvat en waar in de onmiddellijke omgeving - aan de rand van de dorpskern - later met andere woorden in de 19de en begin 20ste eeuw ook andere bedrijfjes werden ingeplant zoals een margarinefabriek en een brouwerij waarvan de gebouwen op typologisch vlak nog steeds zijn bewaard en aldus een bepalende rol spelen in de historisch-ruimtelijke structuur van dit dorp.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Gesloten hoeve met watermolen

Brouwerijstraat 68 (Landen)
De Koningsmolen is een uniek voorbeeld van een watermolen, oorspronkelijk een hertogelijke banmolen in combinatie met een oude brug/vierkantshoeve/cichoreifabriek met ast, als geheel te dateren vanaf de 15de eeuw tot circa 1900.

Is de omvattende bescherming van

Margarinefabriek van de Koningsmolen

Brouwerijstraat 65 (Landen)
Dit gebouw, daterend van 1879-1882, maakte deel uit van een margarinefabriek gelegen op een driehoekig perceel gevormd door de Schabergstraat, de Kleine Gete en een bypass van de Kleine Gete. Het gebouw was onderdeel van een goed bewaarde industriële site ingericht door de weduwe van Pierre-Antoine Massa en Léon Persoons-Massa, die ook een brouwerij, de Koningsmolen, en de cichoreibranderij 'Chicoree des Rois’ omvatte.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Watermolen Koningsmolen: omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/175 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.