Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel de Neufcour van Eizeringen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel De Neufour van Eizeringen met wagenhuis en omgeving

De bescherming omvat het kasteel de Neufcour van Eizeringen en zijn omgeving.

Waarden

Het kasteel de Neufcour van Eizeringen en onmiddellijke omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kasteeldomein Neufcour van Eizeringen

Luitenant Jacopsstraat 27-29, 25A (Lennik)
Neoclassicistisch kasteel met aanhorigheden, ter vervanging van een strak-geometrische structuur uit het einde van de 18de eeuw omgeven door relicten, waaronder oude bruine beuken, van een landschappelijk park, oorspronkelijk 7 hectare, aangelegd circa 1820.

Is de omvattende bescherming van

Dreef van geleide lindes tussen kerk en kerkhof

Sint-Kwintens-Lennik (Lennik)
Tussen de kerk en het kerkhof van Eizeringen staat een dreefje van 13, in oorsprong vermoedelijk 14, zomerlindes. Ze werden laag gekandelaard (tot 3-4 m) en geleid. Naar verluidt zou deze aangeplant zijn door Guustaaf Van der Meulen (1905-1951), vermoedelijk tijdens het interbellum. Eén van de bomen werd vermoedelijk al ingeboet. Deze heeft een gelijkaardige omtrek als de andere bomen, maar een dunnere schors. De omtrek van de bomen varieert tussen 72 en 120 cm, met een gemiddelde omtrek van circa 86 cm.

Kasteel Neufcour van Eizeringen

Luitenant Jacopsstraat 27, 39, 25A (Lennik)
Op een helling ingeplant rechthoekig gebouw, naar huidig uitzicht daterend uit einde 18de eeuw - begin 19de eeuw, doch met een oudere kern. Gesloten hoeve met ruime rechthoekige binnenplaats, daterend uit de 17de en 18de eeuw.

Parochiekerk Sint-Ursula

Frans Baetensstraat 50 (Lennik)
Neoclassicistisch gebouw van baksteen, midden 19de eeuw gebouwd ter vervanging van een vorige Sint-Ursulakapel.

Pastorie Sint-Ursulaparochie

Frans Baetensstraat (Lennik)
Dubbelhuis met 19de-eeuws uitzicht, van vijf traveeën met twee verdiepingen en leien zadeldak met dakkapel en gelegen naast de kerk.