Burgerhuis

Beschermd monument van 17-10-1994 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Halle
Deelgemeente Halle
Straat Médard-J. van den Weghestraat
Locatie Médard-J. van den Weghestraat 1 (Halle)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23027/128.1
  • DB000065
  • OB001005

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Burgerhuis

Médard-J. van den Weghestraat 1, Halle (Vlaams-Brabant)

Ruim dubbelhuis met twee bouwlagen, en zeven traveeën afgedekt met een van dakkapellen voorzien wolfsdak daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het burgerhuis uit het laatste kwart van de 18de eeuw, oorspronkelijk onderdeel van een ruimer complex ‘Poste aux chevaux'.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
Historische waarde: enig materieel relict van een voorheen veel ruimer complex op de hoek van de Brusselsesteenweg en de Meiboom, namelijk de voormalige ‘Poste aux chevaux’, de eerste stopplaats op het traject Brussel-Parijs, die met de opkomst van de spoorwegen werd opgedoekt en circa 1830 werd omgebouwd tot mouterij-stokerij, de voorloper van de mouterij Van Roye.
Architectuurhistorische waarde: mooi voorbeeld van een eind 18de-eews vrijstaand herenhuis in de vorm van een classicistisch geïnspireerd dubbelhuis met wolvedak, waarbij de symmetrisch opgezette, brede lijstgevel wordt geaccentueerd door een arduinen Louis XV-deur, geflankeerd door oorspronkelijk beluikte rechthoekige arduinen vensters met doorgetrokken onder- en bovendorpels en rocaillesluitsteen, terwijl de gaaf bewaarde eclectische binneninrichting uit de 19de eeuw voornamelijk een neoclassicistisch karakter vertoont.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DB000065, Woning (Paesmans G., 1993).

Waarden

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.