Beschermd monument

Hotel La Cloche

Beschermd monument van 17-10-1994 tot heden
ID: 1755   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1755

Besluiten

Woningen, arduinen portiek, winkelpui, postgebouw, arduinen kapel en stadskern van Halle
definitieve beschermingsbesluiten: 17-10-1994  ID: 2759

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het voormalige hotel La Cloche of La Couronne Impériale, later opgesplitst in twee woningen.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
Architectuurhistorische waarde: enig voorbeeld in Halle van een relatief goed bewaard 17de-eeuws pand in traditionele bak- en zandsteenstijl, tot voor kort door middel van muurankers 168. gedateerd. Het is een complex huis, samengesteld uit een breed- en dwarshuis, met breukstenen plint, bakstenen muizentandfries en grote rechthoekige vensters waarvan de negblokomlijsting en de dubbele ontlastingsboogjes verwijzen naar de vroegere kruisvensters. De originele dakstructuur met moerbalken en eiken dakgebinten is nog intact.
Historische waarde: voormalige hôtelerie ‘la Couronne Impériale’, eigendom van de invloedrijke graven van Tour en Taxis, grootmeesters van het postwezen ten tijde van het Habsburgse Rijk. Samen met ‘de Gulden Hoorn’ op de Grote Markt is het vrijwel nog het enige bewaarde van de talrijke hotels en afspanningen die dit vermaard bedevaartsoord kende, totdat de opkomst van de spoorwegen hun bestaan overbodig maakte.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000065, Hotel (Paesmans G., 1993).


Waarden

De woningen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hotel La Cloche

Kardinaal Cardijnstraat 5, 6 (Halle)
Huis met twee bouwlagen, vier traveeën, en een zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, doch aangepast in 19de en 20ste eeuw.