Overgangszone

Amandine: overgangszone

Overgangszone van tot heden (voorlopige bescherming)

Vissersschip O.129 Amandine
voorlopige beschermingsbesluiten: 13-11-2023  ID: 15211

Om het vissersschip veilig op te stellen en toegankelijk te maken werd het in een daartoe ontworpen droogdok geplaatst. De constructie vlak naast de Mercator zeesluis bestaat uit een kofferdam met stalen damplanken die in een ovaalvormige beweging het schip omringt en van een stabiele bedding voorziet. De ruimte die zo ontstond werd afgedicht met een glazen plafond. Dit bood de mogelijkheid om naast en onder het schip de toegankelijkheid te verbeteren zodat de bezoekers het schip in zijn geheel kunnen opnemen. De bescherming neemt deze zone op als overgangszone bij het monument. Deze overgangszone heeft aldus een belangrijke visueel-ruimtelijke component die de erfgoedwaarde van het schip tot zijn recht doet komen en omvat tegelijk de fysieke drager van het schip. Daarnaast maakt de overgangszone regelmatige inspectie en het onderhoud van het schip mogelijk.

Is de omvattende bescherming van

Amandine

Mercatorsluis (Oostende)
De Amandine werd als laatste IJslandvisser in 1995 uit de vaart genomen. De zijtreiler werd in 1961 door de scheepswerf Panesi in Oostende gebouwd. Vandaag staat het schip in Oostende opgesteld als museumschip.

Is overgangszone van

Amandine