Beschermd monument

Elektrische kraan 371 JA

Beschermd monument van tot heden

ID
175785
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/175785

Besluiten

Elektrische kraan 371 JA met inbegrip van de volledige uitrusting
definitieve beschermingsbesluiten: 04-12-2023  ID: 15225

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming betreft de elektrische kraan nummer 371 JA met inbegrip van de volledige uitrusting.

De kraan werd met inbegrip van de volledige uitrusting in 2018 verplaatst naar de Rijnkaai in Antwerpen. Op 24 augustus 2023 werd de kraan met inbegrip van de volledige uitrusting op haar nieuwe locatie voorlopig en op 4 december 2023 definitief beschermd als monument. De bescherming als monument van de kraan op de locatie kaai 205 langs de Wijnweg werd op 4 december 2023 definitief opgeheven.



Waarden

De elektrische kraan nr. 371 JA met inbegrip van de volledige uitrusting is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

De op de Rijnkaai gelegen elektrische havenkraan 371 JA (met inbegrip van de volledige uitrusting) is het enige nog resterende en goed bewaarde exemplaar van de twintig elektrische stukgoedkranen die tot in de jaren 1990 op een vijf meter breed kraanspoor op de zuidkaaien van het Leopolddok reden en als kokerkraan met een volledig gesloten toren in 1958-59 door de Duitse firma Kocks uit Bremen werden gebouwd. In een periode waarin de meeste kranen Boomse kranen waren, was dit een vrij uitzonderlijke bestelling. Tevens vormt de kraan een materiƫle illustratie van de wijze waarop de haveninfrastructuur in de Antwerpse haven vanaf 1907 steeds meer met behulp van elektriciteit als drijfracht functioneerde.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Elektrische kraan 371 JA

Rijnkaai (Antwerpen)
Enig nog resterend en goed bewaard exemplaar van twintig op sporen op de havenkaden rijdende elektrische stukgoedkranen uit 1958-59, uitzonderlijk gebouwd door een Duitse firma in een periode waarin de meeste kranen Boomse kranen waren.

Andere relaties

Heeft als voorganger

Elektrische kraan 371 JA

Rijnkaai (Antwerpen)


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.