Conciërgewoning Kasteel Baudries

Beschermd monument van tot heden (voorlopige bescherming)

Besluiten

Kasteeldomein Baudries en Kasteel Baudries met zijvleugels en aanhorigheden en Conciërgewoning Kasteel Baudries
voorlopige beschermingsbesluiten: 04-12-2023  ID: 15226

De conciërgewoning Kasteel Baudries is voorlopig beschermd als monument.

In hetzelfde beschermingsbesluit werden ook het Kasteeldomein Baudries voorlopig beschermd als cultuurhistorisch landschap en het kasteel Baudries met zijvleugels en aanhorigheden voorlopig beschermd als monument.

Waarden

Het monument Conciërgewoning Kasteel Baudries is van algemeen belang wegens de volgende erfgoedwaarden:

historische waarde

De conciërgewoning, voltooid in 1909, in opdracht van het grafelijke echtpaar Louis-Rodolphe de Marchant et d’Ansembourg en Marie-Thérèse de Spangen d’Uyternesse, is historisch waardevol als representatief voorbeeld van het fenomeen van een dienstwoning horende bij een kasteel uit de scharnierperiode van de late negentiende en het begin van de twintigste eeuw. De woning is gesitueerd in een landelijke context en is rechtstreeks gelinkt aan de kort voorheen gerealiseerde ommuurde moestuin met oranjerie, die thans in gewijzigde vorm nog bestaat. Het optrekken van de woning vormde het sluitstuk van een intensieve herinrichting van het kasteeldomein Baudries, met ingrijpende verbouwing van het kasteel met aanhorigheden en uitbreiding van de parkaanleg. Door zijn inplanting aan de noordelijke grens van het domein nabij de kleinere nutsgebouwen fungeerde het visueel als een soort poortgebouw als referentie naar de grandeur van de grote kasteeldomeinen. De bouw ervan paste binnen de transformatie van de site tot kasteelpark met verlies van de agrarische component.

De conciërgewoning is gelegen in een gaaf kasteeldomein en vormt een historisch ensemble met de heropgerichte ommuurde moestuin en gemoderniseerde oranjerie en met het verbouwde boerenhuis dat nog verwijst naar een voorgaande pachthoeve op deze plaats;

architecturale waarde

De charmante conciërgewoning van 1909 heeft als kasteelaanhorigheid architecturale waarde vanwege zijn herkenbaar traditioneel voorkomen. Het is een representatief dienstgebouw met vierkant grondplan van slechts één bouwlaag en drie traveeën onder een zeer steil glanzend zwartpannen schilddak doorbroken door twee lange smalle gemetste schoorstenen met sieranker. Opgetrokken in markant donkerrood metselwerk verlevendigd met witgeschilderde deur- en vensteromlijstingen, houtwerk en sierlijke dakklosjes of hondjes. Kenmerkend voor dit type woning correspondeert de uitwendige ritmering van de centrale voordeur met flankerend venster met de interne dubbelhuisindeling waarvan de typische sobere, compacte en vooral functionele indeling tot op heden bewaard bleef.

Kasteeldomein Baudries

Kasteelstraat 6-8, Kerkstraat 5 (Gavere)
Reeds vermeld als leen van de heerlijkheid van Gavere in de 14de eeuw, namelijk als pachtgoed met watermolen op de Boeverbeek, in het bezit van belangrijke Gentse patriciërsfamilies. Heden nog imposant classicistisch getint kasteel in park met hoofdgebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, oorspronkelijk uit 1780 en uitgebreid in 1899. Haakse oost- en westvleugels van telkens vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder plat dak en balustrade. Aanleunende okerkleurig beschilderde bakstenen stallen van tien traveeën en anderhalve bouwlaag. In noorden van het domein congiërgewoning uit 1909.

Kasteeldomein Baudries en omgeving

Dikkelvenne (Gavere)
Het kasteeldomein Baudries werd al in de 14de eeuw vermeld als leen van de heerlijkheid Gavere. In de 19de eeuw werd de kerk van Dikkelvenne herbouwd op grond van het kasteeldomein. Na het sneuvelen van de zoon van de graaf in WO I, worden in 1921 twee monumenten tegen de voorgevel van de kerkmuur aangebracht. De hoofdingang van het kasteel is gelegen in de Kerkstraat die oorspronkelijk beplant was met een rij olmen die later vervangen werden door een dubbele rij beuken. Rondom het kasteeldomein ligt een uitgebreid park met grasperken, mooie exotische boomsoorten en coniferen. Enkel het kasteel en de rechterbijgebouwen worden nu nog door de slotgracht omringd. Rond het park ligt een bos en in het noorden en oosten wordt het kasteeldomein begrensd door de valleien van de Dikvijversbeek en de Boeversbeek. Deze valleien zijn deels ingericht als grasland en liggen deels onder bos.