Beschermde archeologische site

Karolingische versterking

Beschermde archeologische site van tot heden

Een Karolingische versterking in Lanaken wordt beschermd omwille van:

archeologische waarde

De site van de Karolingische versterking in Lanaken, net op de grens met Nederland, is een uitzonderlijke en zeldzame archeologische site. Dit castellum is te dateren op het einde van de Merovingische periode en het begin van de Karolingische tijd. Deze site is vooralsnog het eerste militaire kampement uit deze periode dat is ontdekt in Vlaanderen. Ook in Nederland zijn geen gelijkaardige sites bekend. De opbouw van de fortificatie is geïnspireerd op de voormalige Romeinse militaire organisatie en technologie. De versterking controleerde een toegangsweg van en naar de Maas en het vroegmiddeleeuwse Maastricht. Het nog aanwezige archeologische bodemarchief heeft er een belangrijk wetenschappelijk potentieel voor verder onderzoek, om de betekenis van deze versterking te begrijpen en om te achterhalen door wie ze werd aangelegd en waarom op deze plek. De Karolingische site in Lanaken wordt beschermd, met het oog op behoud enerzijds en eventueel toekomstig onderzoek anderzijds.

Industrieweg, Twee Kronenlegerweg (Lanaken)
De opgravingsresultaten wijzen op de aanwezigheid van een aanzienlijke versterking waarvan de rand is opgegraven, maar die met zekerheid nog voor een groot deel aanwezig en bewaard is. Wellicht loopt de archeologische site zelfs nog door op Nederlandse bodem. Dit castellum is te dateren op het einde van de Merovingische periode of het begin van de Karolingische tijd en bevond zich vlak naast een in oorsprong Romeinse weg die tot in de moderne tijd is blijven bestaan.

Twee Kronenlegerweg (Lanaken)