Beschermde archeologische site

Celtic Field complex van Ophovenerheide

voorlopige beschermingsbesluiten: 04-03-2024  ID: 15305

Het Celtic Field complex van Ophovenerheide is beschermd als archeologische site.

De archeologische site Celtic Field complex van Ophovenerheide is van algemeen belang omwille van:

archeologische waarde

De site van het Celtic Field complex van de Ophovenerheide is een archeologisch complex dat getuigt van een lange bewoningsgeschiedenis, op zijn minst vanaf het mesolithicum. In combinatie met de vele vondsten rond en in het gebied kunnen we vanaf het laatneolithicum een graduele in cultuurname afleiden van het landschap, uitgroeiend in de ijzertijd tot een intensieve ontginning van het landschap, met onder andere de installatie van het Celtic Field complex.

De site is in deze lange periode een georganiseerd en gestructureerd landschap, waarin wonen, economische aspecten zoals landbouw, en sacrale aspecten zoals religie en begraving, een plaats kregen. Hierbij speelt het diachronische aspect een belangrijke rol, in die zin dat tradities en monumenten van oudere periodes vaak bepalend waren voor de organisatie en beleving van dit landschap in latere periodes. We kunnen in het gebied dan ook archeologische structuren verwachten zoals woon- en begraafplaatsen, akkers, resten van artisanale activiteiten, ... vanaf mogelijk al het laatneolithicum tot de Romeinse periode. De gefossiliseerde staat van dit uitgestrekte prehistorische cultuurlandschap biedt dan ook het potentieel om veranderingen in leefwijzen, ideeën en riten, van deze belangrijke periode op diachronische wijze te onderzoeken.

Een belangrijk aspect in dit verband is de uitgestrektheid van dit onder bos gelegen gefossiliseerde cultuurlandschap. Dankzij het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen zijn op verschillende andere plaatsen op het Kempens Plateau en in beperktere mate elders in de Kempen nog verschillende andere Celtic Field complexen gedetecteerd, die echter dikwijls van beperktere oppervlakte zijn en in meer versnipperde vorm zijn bewaard. Niet alleen op lokaal niveau, maar zelfs in vergelijking met de complexen gekend op supraregionaal niveau (noordwest- Europa) zijn deze Celtic Field complexen van het Kempens Plateau over uitzonderlijk grote oppervlaktes bewaard gebleven.

Gezien de uitgestrektheid, goede bewaring en associatie met andere gekende archeologische sites en vondsten heeft het Celtic Field complex van de Ophovenerheide een zeldzame hoge representativiteit voor een ontginningslandschap uit de periode van de ijzertijd, en een hoge ensemble- en contextwaarde, niet alleen in ruimtelijke zin, maar ook in diachrone zin, in zijn relatie tot de andere archeologische sites van diverse periodes in de onmiddellijke omgeving.

Celtic Field-complex Muisvenner- en Ophovenerheide

Gruitrode (Oudsbergen)
Groot complex van Celtic Fields onder bos en in de omliggende akkers. De Celtic Fields akkers onder bos gelegen zijn goed zichtbaar via het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen. In en nabij het gebied zijn eveneens diverse andere archeologische vondsten en sites gekend, van het laatneolithicum tot de Romeinse periode.